Snowboard bajnok lett a csípőbeteg 9 éves fiú

Vágólapra másolva!
Thomas Robinson, egy brit kisfiú, aki súlyos csípőbetegsége gyógyítására kezdte el a snowboardozást, első lett egy rangos európai versenyen - mindössze kilenc évesen.
Vágólapra másolva!

Thomas Robinson mindössze egy éve kezdte el a sportágat annak reményében, hogy ez javíthat a mozgásán, és megerősítheti a lábát. Nemrég azonban megnyerte a European Westbeach Snowflex Freestyle bajnokságot Franciaországban a 16 éven aluliak korosztályában.


A Manchesterből származó Thomas a combcsont túlzott előredőlésével született, ami miatt lábfeje befelé fordul. Ezt a gyermekbetegséget hagyományosan járógéppel, gipsszel és speciális cipővel kezelték, de általában orvosi segítség nélkül, magától is elmúlik a gyermek növekedésével. Thomasnak azonban továbbra is problémája volt a járással, a kerékpározás és a focizás pedig szinte lehetetlen feladatnak tűnt.


Édesanyja, a 38 éves Lynda nem akart járógépet vagy hasonló megoldást, mert ettől szerinte úgy járt volna, mint egy robot. Maradt a nagyműtét, amit Amerikában kellett volna elvégezni, ez azonban a bénulás olyan magas kockázatával járt, hogy egyszerűen nem mertek belevágni.


Miután az édesanya hallott a hódeszkázás lehetséges jótékony hatásairól, beíratta fiát a manchesteri Chill Factore fedett pályás snowboard klubba. Miközben lába gyors javulásnak indult, Thomas hamar bizonyította vele született tehetségét a lejtőn.


Deborah Eastwood gyermek ortopédus megerősítette, hogy a hódeszkázás valóban számos ebben a betegségben szenvedő gyermeknek segített lábuk jobb szabályozásában. A lányoknak gyakran ajánlják a balettozást, de a fiúknak általában a snowboardozás jobban tetszik. Azáltal, hogy egyenesen, vagy kissé kifelé fordítva kell tartaniuk a lábfejüket, segít szabályozni testtartásukat, miközben különféle mozdulatokat végeznek a csípőjükkel. "A gyerekek többsége kinövi a betegségét, de az ilyen testmozgás nagy segítség lehet azoknak, akik hosszú ideig botladoznak" - tette hozzá a szakember.