A világ legkövérebb emberének utolsó esélye

Vágólapra másolva!
Életmentő műtétre szorul a világ legkövérebb embere, a Kelet-Angliában élő Paul Mason, de egyelőre annak kitalálása is gondot okoz, hogy miként juttassák el otthonából a kórházba.
Vágólapra másolva!

A 48 éves Paul Mason, aki végzettségét tekintve mérnök és korábban az angol királyi postánál dolgozott, a Suffolk grófságbeli Ipswichben él. Jelenleg ágyhoz kötött, saját erejéből már nem képes elhagyni otthonát. A férfi ugyanis 444 kilogrammot nyom, és naponta 20 ezer kalóriát fogyaszt - éppen a nyolcszorosát a felnőtt férfiak 2500 kalóriás átlagának. A brit adófizetőknek mindez évi 100 ezer fontjába (körülbelül 30 millió forintjába) kerül.

Étkezési szenvedélybetegség

Az étkezési szenvedélybetegséggel megvert ólomsúlyú páciens a The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - keddi beszámolója szerint csak vacsorára három, családi méretű menüt fal fel, és az elmúlt nyolc évet jórészt ágyában töltötte, mivel önerejéből szinte mozdulni sem tud. A férfi csak csokoládéra hetente 30 fontot (körülbelül 9000 forintot) költ. Korábbi nyilatkozatai szerint betegsége kamaszkorában, apja halálát követően kezdődtek. Visszaemlékezései szerint 23 éve járt először orvosnál a súlyproblémája miatt, ahol igencsak meglepődött, hogy miközben tudta, hogy kövér, de ő súlyát csak 190-200 kilóra becsülte, valójában már akkor több mint 280 kilogramm volt.

A ma már csaknem fél tonnás férfi komoly fejtörést okoz a brit állami egészségügyi szolgálatnak (NHS), hogy miként is szállítsák el az otthonától 245 kilométerre lévő speciális egészségügyi központba, ahol a műtétet tervezik.

Felmerült, , hogy a brit királyi légierő egyik Chinook csapatszállító helikoptere vinné Masont a dél-angliai Chichester kórházába, de a költségek miatt erről letettek. Most azt tervezik, hogy egy különlegesen kiképzett, kifejezetten a túlsúlyos betegek szállítására alkalmassá tett, 5 tonnás mentővel viszik el a feneketlen gyomrú beteget az intézménybe. Mason már 2002-ben is kórházi kezelésre szorult. Akkor még "csak" 355 kilós volt, és mozgatásához villástargoncát használtak.

A speciális műtéti beavatkozás célja a gyomor űrméretének szűkítése, hogy a páciens ne tudjon annyit enni egyszerre, mint most. Az ilyen műtétek után rendszerint csökken a betegek súlya legalább egyharmadával. Ezentúl a beavatkozás természetesen előnyös a vérnyomásra, valamint a koleszterin- és vércukorszintre nézve is.