Vágólapra másolva!
Sokan hosszabb alvással próbálják kompenzálni a nem eléggé pihentető éjszakai nyugalmat, azonban épp ellenkező hatást érnek el: fáradtan és törődötten ébrednek. A túl kevés alvás testsúlyra, termelékenységre és az immunrendszerre gyakorolt hatása már régóta ismert, azonban a túl sok alvás hatásait eddig nem vizsgálták. 
Vágólapra másolva!

A dolgozó emberek hét közben gyakran csak 5-6 órát alszanak és a hétvégén próbálnák meg kipihenni magukat, azonban a hosszabb alvás után gyakran túl fáradtan ébrednek és egész nap úgy érzik, majdnem elalszanak.


Egyszer-egyszer alhatunk túl sokat, azonban a rendszeres túlalvás egészségi problémákat okozhat: a 8-10 óránál hosszabb alvás megnövelheti a stroke és a halálozás esélyét is. A hiperszomniának nevezett túl sok alvásnak több oka lehet. A minőségi alvás hiányát sokszor a mennyiség növelésével próbáljuk kompenzálni.

A rendszeres 9 óránál hosszabb alvást okozhatja alvási apnoé, amely akár légzési nehézségekkel is járhat, narkolepszia vagy úgynevezett nyugtalan lábak szindróma. Azonban nincs ok minden esetben az aggodalomra, ugyanis az alvás hosszát gyakran génjeink is szabályozzák