Vágólapra másolva!
A hetekig tartó köhögést, főleg a téli időszakban betudjuk a náthának, megfázásnak és egyéb, ilyenkor jellemző betegségeknek. Pedig krónikus köhögést hátterében állhat allergia, gyógyszerérzékenység, de akár súlyosabb rendellenességek is.
Vágólapra másolva!

Asztma és allergiák


Az asztma olyan krónikus tüdőbetegség, amely a légutak folyamatos gyulladásával jár. Egyéb tünetei mellett (mint például mellkasi fájdalom, légszomj) egyik tipikus jele a köhögés, amely éjszaka és kora reggel fokozódik. A tünet általában rohamokban jelentkezik, és valamilyen tényező váltja ki (többek között cigarettafüst, hideg levegő).


Az asztma mellett a légúti allergiák is járhatnak köhögéssel. A két betegség egyébként közös gyökerű, asztma esetén is valamilyen anyagra adott kóros immunreakció a kiváltó ok. Ha egy késő nyári délután a szabadban köhécselsz, majd belépsz egy légkondicionált boltba, és a köhögés varázsütésre elmúlik, feltehetőleg allergiád (valószínűleg parlagfű) van. Persze annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozza a köhögést, célszerű felkeresni egy tüdőgyógyászt vagy allergológust.


Krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD)


A COPD betűszó láttán a légutakat szűkítő (obstruktív) betegségekre, - például krónikus hörgőgyulladásra (bronchitis) vagy emfizémára (tüdőtágulat) - gondolj.


Ezen tünet együttes lényege, hogy a légutak és a légzsákocskák a folyamatos gyulladás állapotába kerülnek, elsősorban a dohányzás miatt. A tüdő ezért rengeteg váladékot termel, amit a köhögéssel próbálnak meg eltávolítani a betegek. Ez a lehetőség általában akkor merül fel az orvosokban, ha más kézenfekvő okokat már kizártak.


Reflux betegség


Az orvosi szakszóval gastrooesophagialis reflux lényege, hogy a rosszul záródó gyomorszáj miatt a gyomor savas tartalma visszaszivárog a nyelőcsőbe. Ennek legfőbb tünete a kínzó szívtájéki égő érzés - de gyakran kapcsolódik hozzá köhögés is az ingerlő hatás miatt. A krónikus köhögés hátterét kutatva az orvosok kifejezetten gyakran bukkannak reflux betegségre.


Légúti fertőző betegségek


Köhögést leggyakrabban valamilyen fertőző betegség okoz, mint például megfázás vagy influenza. Ilyenkor (betegségtől függően) jelentkezhet orrfolyás és láz is - ezek valószínűsítik, hogy vírus vagy baktérium állhat a köhögés hátterében, amely a két tünet elmúltával is megmaradhat.


A tüdőgyulladás a fertőző légúti betegségek között súlyosabbnak számít, a köhögéshez ilyenkor gyakran zöldes-sárgás váladék (köpet) társul, valamint jellemzője a magas láz. Ha baktérium okozza, antibiotikumokkal kezelhető; súlyos esetben azonban szükséges lehet kórházi kezelésre is. Sajnos a tüdőbetegségek sem függetlenek egymástól, például a COPD-dal küzdő betegek körében gyakrabban fordul elő a tüdőgyulladás.


Szennyezett levegő


A levegőben mindössze körülbelül egy százalékban találhatók különféle szennyező anyagok, mégis a légutakat komolyan irritálhatják. Már kis mennyiségben történő belégzésük (például a benzingőzé) köhögéshez vagy tüdőirritációhoz vezethet, de akár asztmás rohamot is előidézhet.


Teljes biztonságban azonban a lakáson belül sem vagyunk. Krónikus köhögést okozhatnak például egyes festékek, de kiválthatja penészgomba is. A Katrina hurrikán után New Orleansban például sokan panaszkodtak szűnni nem akaró köhögésre (ez volt az ún. Katrina-köhögés), amiről később kiderült, hogy az áradás utáni intenzív penészesedés, illetve a gyors építkezések által felvert por okozta.


Heveny hörgőgyulladás (akut bronchitis)


A hörgők heveny gyulladása akár egy egyszerű megfázás szövődménye is kialakulhat, ilyenkor a tüdőszövethez vezető hörgők jönnek gyulladásba. A köhögés mellett tünete többek között a láz, valamint a torok- és mellkasi fájdalom. Ha egy-két hét után sem múlik, elképzelhető, hogy komolyabb a baj. (Az akut jelző azt jelenti, gyorsan lezajló betegségről van szó, szemben a krónikus bronchitisszel, amely sokáig húzódhat.)


ACE gátlók


A magas vérnyomás ellen felírt ún. ACE gátlók a betegek 20 százalékánál, - elsősorban nőknél -, krónikus, száraz köhögést idéz elő. Az állapot még akkor is sokáig fennmaradhat, ha a páciens másik gyógyszerre vált.


Ha úgy véled, köhögésedet a vérnyomáscsökkentő okozza, akkor se hagyd abba szedését anélkül, hogy konzultáltál volna kezelőorvosoddal! A gyógyszer önhatalmúlag történő elhagyásából a köhögésnél sokkal nagyobb baj származhat.


Szamárköhögés (pertussis)


Bár a védőoltás kifejlesztésével a szamárköhögést nagy mértékben visszaszorították, azért a betegség teljesen nem tűnt el. (Magyarországon ez egyike a gyermekkorban kötelezően beadott oltásoknak.) Mivel az oltás védő hatása tíz év után gyengül, elképzelhető, hogy az elhúzódó köhögés hátterében ez áll.


Ilyen esetben egyébként a betegség klasszikus tünetei, - a húzó, szamárhang szerű köhögés vagy a zavartság -, nem jelentkezik. Ha krónikus köhögéssel küzdesz azért ne erre a betegségre gondolj elsőnek, de ha már minden más lehetőséget kizártatok kezelőorvosoddal, dobd be, mint ötletet.