Asztmához vezethet a terhesek túlzott folsav fogyasztása

Vágólapra másolva!
A terhesség utolsó hónapjaiban folsavpótlásban részesülő anyák gyermekeinél nő az asztma kialakulásának kockázata - jelentették be ausztrál kutatók szerdán.
Vágólapra másolva!

A természetben zöld levelű zöldségekben, hüvelyesekben és néhány mogyorófélében megtalálható folsavat minden szakmai fórum ajánlja már a teherbeesés előtti időszakra is, illetve a terhesség első harmadára. A folsav ugynis csökkentheti az idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyét. Az ausztrálok azonban megállapították, hogy ha a várandós a terhesség végéig szedi ezt a vitamint, 30 százalékkal növeli születendő gyermeke eélyét az asztmás megbetegedésre.

"Tapasztalataink szerint sokan folytatják a folsavpótlást a terhesség teljes ideje alatt, mivel a sokat emlegetett pozitív hatások mellett nem esik szó az esetleges negatív következményekről." - mondta Michael Davies, az Adelaidei Egyetem docense. A folsav valóban rendkívül fontos a velőcső-fejlődési rendellenességek (mint például a nyitott gerinc, spina bifida) megelőzésére, de fontos tudni azt is, hogy a vitamin túladagolható.

A vizsgálatban résztvevők közül 550-en csak a fogamzás előtt és néhány a kora terhesség néhány hetében szedték a folsavat. Esetükben nem nőtt a gyermeknél az asztma rizikója. Ha azonban a terhes a 16-30. hét között is folytatta a folsavszedést, 30 százalékkal fokozódott a gyermek asztmájának esélye. A kutatás azonban azt is megállapította, hogy a természetes folsavban gazdag étrendnek nincs ilyen mellékhatása.