A pluszkilók plusz éveket jelenthetnek időskorban

Vágólapra másolva!
A túl sok testzsír fiatalabb korban növeli a korai elhalálozás esélyét, ám az idősek esetében egy kis túlsúly épp ellenkező hatást fejt ki.  
Vágólapra másolva!

Az idősek esetében a nagyobb zsírtömeg "energiatartalék lehet, amely segíti az egyént a betegségek, krónikus állapotok túlélésében" - véli Jennifer Kuk, a Torontói Egyetem munkatársa.

A tanulmányból kiderült, hogy sok esetben az alacsonyabb testsúly és kevesebb testzsír összefüggésbe hozható az elhalálozás nagyobb kockázatával a 65 év vagy afölötti férfiak és nők esetében. A 75 éven felüliek körében például a normális testsúlyúakkal szemben a soványabbaknál a bármilyen okból bekövetkezett elhalálozás kockázata 1,6-szoros volt a férfiak, és majdnem háromszoros a nők esetében.

A kutatók az 1988 és 1994 között végzett felmérésbe 4437 férfit és 5166 nőt vontak be, amely során vizsgálták, a testtömegüket, csípő- és derékbőségüket valamint ezek arányát. A mintából 1116 résztvevő volt 65 és 75 év közötti, 1200 75 év fölötti.

A vizsgálat 8,7 éve alatt 1466 alany halt meg. A várakozásoknak megfelelően a legkisebb volt a halálozási arány a 18 és 64 év közöttiek körében. Ebben a csoportban az elhalálozás kockázata a kövérek és a túlsúlyosak esetében bizonyult magasabbnak. Az idős korosztálynál viszont az alacsony testsúly nagyobb elhalálozási aránnyal állt összefüggésben.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezőjével, a túlsúllyal és a kövérséggel élő betegek szívinfarktus vagy szívelégtelenség bekövetkeztekor könnyebben megbirkóznak a szívbajjal, mint a soványak. A kövérségi paradoxonnak elnevezett jelenséget a szakemberek akkor is azzal magyarázták, hogy a súlytöbblet energiatartalék lehet minden hosszú ideig tartó betegségben, segíti a beteg szervezetet, hogy túljusson a kóros állapoton.