Meglepő felfedezés a szerelemhormonról

Vágólapra másolva!
Egy izraeli kutatás felfedte, hogy a szerelemhormonként is ismert oxitocin nem csak a pozitív viselkedésformákban játszik szerepet, az antiszociális viselkedésre, - mint az irigység és a mohóság -, szintén hatással van.
Vágólapra másolva!

Az oxitocin régóta ismert vegyület. Az agyalapi mirigy termeli, innen szabadul fel különböző ingerek, például szexuális öröm vagy szoptatás hatására. A társas kapcsolatok, a kötődés kialakulásában nagy szerepet játszik, ezért sokan csak szerelem- / szeretethormonként emlegetik. Szülés közben például a méhizmok összehúzódását is kiváltó hormon abban szintén szerepet kap, hogy anya és gyermeke között az első pillanattól erős kapcsolat alakuljon ki. Amikor pedig szeretkezés közben szabadul fel, főleg az orgazmus pillanataiban, hozzájárul ahhoz, hogy az első néhány szenvedélyes éjszaka után kialakuljon a szerelem.

Mivel az oxitocin csökkenti az ember más emberrel szembeni félelmét, elősegíti a bizalom kialakulását, a pszichológusok régóta vizsgálják, hogyan lehetne például szociális fóbiával rendelkező betegek terápiájába beiktatni.

Az izraeli Haifai Egyetem kutatói most azonban kimutatták, hogy az oxitocin, amelyhez eddig csak pozitív viselkedésformákat társítottak, - bizalom, empátia, bőkezűség - , negatív viselkedést is kiválthat.

Mohóság és irigység a szerencsejátékban

Az izraeli kutatók a kísérletben résztvevők felével belélegeztették az oxitocin szintetikus változatát, a másik csoport viszont csak placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A szerek bevétele után az önkénteseknek számítógépen szerencsejátékot kellett játszaniuk egy másik versenyzővel, akiről nem tudták, hogy valójában egy számítógép. A játékban választani kellett három ajtó közül egyet, és mindenki azt a pénzösszeget kapta meg, amit az ajtó mögött talált. Néha a résztvevők kevesebbet kaptak, mint az ismeretlen ellenfelük, néha többet. Olyan helyzeteket teremtettek tehát a kutatók, amelyekben megszülethetett az irigység vagy a mohóság érzése.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők, akik belélegezték a "szerelemhormont", irigyebbek lettek akkor, amikor az ellenfelük nyert több pénzt, és mohóbbak, ha ők teljesítettek jobban.

"Az oxitocinkísérletek korábbi pozitív eredményeiből kiindulva kezdtük vizsgálni a hormon lehetséges használatát a különféle zavarok, mint például az autizmus kezelésében. A mostani kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy a továbbhaladás előtt mindenképp meg kell vizsgálni a hormon nem kívánt hatásait" - vonta le a következtetést Dr. Simone Shamay-Tsoory kutatásvezető.

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány a Biological Psychiatry című szaklapban jelent meg.