Mi történik az agyban hipnózis során?

Vágólapra másolva!
Agyi felvételek bebizonyították, hogy a hipnózis több mint mély nyugalmi állapot, a transzállapotban ténylegesen megváltozik az agy aktivitása is.
Vágólapra másolva!

Régi kérdés, hogy vajon a hipnózis tényleg megváltoztatja az agy működését, vagy pedig csak az agynak egy különleges, teljes nyugalmi állapota következik be ilyenkor.

Brit szakemberek egy kísérlet során olyan embereket vizsgáltak, akik vagy nagyon, vagy egyáltalán nem voltak fogékonyak a hipnózisra. A kísérlet során az önkéntesek agyáról felvételeket készítettek feladatmegoldás közben, illetve teljes nyugalmi állapotban.

A felvételek egyértelműen különbséget mutattak ki a résztvevők ugyanazon agyi területén nyugalmi állapotban és a hipnózis során. A hipnózisra fogékonyaknál az az agyi terület, ami a gondolatok vándorlásáért felelős, teljesen lebénult állapotba került. Nem így azoknál, akik nem képesek transzba esni.

Hipnózissal kapcsolatban számtalan további megválaszolatlan kérdés létezik még. A mai napig nem tudja az orvostudomány például azt, hogy milyen élettani folyamat játszódik le a testben akkor, amikor hipnotikus szuggesztiók/önszuggesztiók hatására emelkedik a fájdalomküszöb, - például fakírok esetében -, és elmarad például a sebek vérzése. Ami biztos, hogy a hipnózis, autogén tréning és egyéb szuggesztiós technikák a placebónál hatékonyabbak a fájdalomküszöb emelésében, a pontos élettani háttér felderítése azonban még várat magára.