Minél rosszabb a főnököd, annál többet leszel beteg!

Vágólapra másolva!
Minél rosszabb a munkahelyi vezetés, a beosztottak közül annál többen és annál többször betegeskednek - állapította meg egy svéd kutatás.
Vágólapra másolva!

Anna Nyberg, a svédországi Karolinska Intézet közegészségügyi tanszékén készült doktori tézise nagyobb feltűnést keltett az orvosi szakirodalomban, mint több Nobel-díjas tanulmány.

A kutatónő a mai munkaszervezés alapját, a csoportmunkát vette górcső alá. Csaknem 20 ezer svéd, finn, német, lengyel és olasz gyári munkás, irodai beosztott, gépkezelő és más dolgozó adatait gyűjtötte össze és elemezte. A vizsgált munkahelyek között akadtak gyárak, szállodák, irodák és üzemek. Öt hatalmas vizsgálatban kérdezték a beosztottakat, milyennek tartják főnökük vezetési stílusát, módszereit, mennyire vélik biztonságosnak ilyen munkahelyen az állásukat, beosztásukat.

A kutatók följegyezték a beosztottak véleményét arról, hogy a munkahelyi vezető példája mennyire viszi jó irányba az ott dolgozók tevékenységét, rögzítették, hogy a főnök mennyire segítőkész, jó szándékú, vagy éppen az ellenkezője: diktatórikus, következetlen, távolságtartó.

Ezzel párhuzamosan azt is összegyűjtötték, hogy a munkahelyen milyen volt a betegek aránya, milyen betegség miatt voltak rendszeresen távol a beosztottak, sőt egyik vizsgálatban az adott munkahelyről való kilépés után még tíz évig figyelték a beosztottak egészségi állapotának alakulását.

Azok a férfiak, akik rossz főnök miatt rosszul érezték magukat a munkahelyükön, 25 százalékkal gyakrabban kaptak a tíz év alatt szívinfarktust, mint azok, akik úgy érezték: munkahelyi vezetőjük megértő volt, kedvesen segítette őket munkájukban.

Egy másik nagy irodában is azt észlelték, hogy jó vezetés mellett kevesebben hiányoztak, a beosztottak ritkábban kerültek betegállományba, mint az ellenkező esetben.