Megduplázódhat az AIDS-túlélők száma

Vágólapra másolva!
A korábban megkezdett kezelés jelentősen megnövelheti a vírussal fertőzöttek túlélési esélyeit. Ezt az elmúlt három évben több tanulmány is igazolt, az Egészségügyi Világszervezet ezért a múlt héten új ajánlást tett közzé a betegség kezelésére vonatkozóan. A nemzetközi AIDS-világnap előtt a WHO 4 millióra becsüli azoknak a számát, akiket különféle gyógyszerekkel kezelnek, míg további ötmillióan várnak a terápiára.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ nemzetközi közegészségügyi koordináló hatósága, a WHO azt tanácsolja az orvosoknak, hogy az AIDS kezelésére jelenleg elérhető gyógyszereket 1-2 évvel korábban kezdjék adagolni a HIV-fertőzött pácienseknek. Ennek eredményeként megduplázódhat azoknak a száma, akiket kezelésre alkalmasnak minősítenek. Szám szerint 3-5 millió emberrel bővülhet az a jelenlegi, mintegy ötmilliós tábor, akik a hatékony AIDS-vakcinák megjelenésére várnak.

A WHO legutóbb 2006-ban adott ki ajánlást a HIV kezelésére vonatkozóan, azonban az azóta eltelt időben több tanulmány is azt az eredményt hozta, hogy a fertőzött embereknek jobbak a túlélési esélyei, ha az eddigieknél korábban kezdik meg gyógyszeres kezelésüket.


Az új ajánlás szerint akkor érdemes elkezdeni a terápiát, ha az immunrendszer állapotát tükröző CD4-sejtek szintje eléri a 350-et. Korábban a 200-as szint elérésekor ajánlották a kezelés megkezdését, míg a nyugati országokban az 500-as érték esetén javasolják a gyógyszerek alkalmazását. Ezen sejteknek az a feladata, hogy az immunrendszert készenlétbe helyezzék a fertőzésekkel szembeni harcra. Normál értékük egy köbmilliméter vérben 500-1500 sejt között van.

David Ross, a London School of Hygiene and Tropical Medicine AIDS-szakértője szerint a tanulmányok szilárd bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a HIV-páciensek kezelését korábban érdemes megkezdeni. Azok a HIV-fertőzöttek ugyanis, akik nem kapnak AIDS-gyógyszereket, nagyobb eséllyel kapnak el olyan, a betegséghez kapcsolódó egyéb fertőzéseket, mint például a tuberkulózis vagy a tüdőgyulladás. A későn kezdett terápia mellékhatásaként pedig egyéb szövődmények jelentkezhetnek.


A WHO ajánlásában külön foglalkozik a HIV-fertőzött terhes nőkkel, számukra szintén a kezelés korábbi megkezdését javasolják. A szervezet felszólított a széles körben alkalmazott stavudine nevű gyógyszer fokozatos kivonására, annak súlyos mellékhatásai miatt. Hiroki Nakatani, a világszervezet elnökhelyettese úgy fogalmazott, sokkal több ember élhetne teljes értékű életet, ha azok az országok, ahol jelentős a fertőzöttség szintje, megfogadná az új ajánlásokat.


Az Egészségügyi Világszervezet közleményét illetően felmerült a kérdés, hogy a különböző országok kormányai, illetve a betegséggek foglalkozó szervezetek hogyan finanszírozhatják az élethosszig tartó kezeléseket. Jelenleg mintegy négymillió embert kezelnek különféle AIDS-gyógyszerekkel, s további ötmillióan várnak terápiájuk megkezdésére. Az új ajánlás kapcsán a WHO becslései szerint további 3-5 millió ember kerülhet a várólistára.


"A világszervezet többet akar markolni, mint amire képes" - mondta Philip Stevens, a londoni székhelyű International Policy Network igazgatója, aki egyike azoknak a szakembereknek, akik úgy számolnak: az új ajánlás több milliárd dollárral növelheti a globális AIDS-programok költségeit. "Nem tudom, hogy ezt hogyan lehet elérni, de az biztos, hogy komoly megszorításokra lesz szükség".

David Ross hozzátette, a korábban megkezdett kezelés egyébként elősegítheti a vírus gyógyszerekkel szembeni ellenálló képességének növekedését is.