Akár vissza is fordíthatja az Alzheimer-kórt a mobiltelefon

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonról gyakran felröppen a rémhír, hogy hosszútávon agydaganat kialakuláshoz vezet, egy új tanulmány viszont meghökkentő pozitív hatását fedezte fel. Floridai tudósok szerint a rádióhullámok megvédhetnek az Alzheimer-kórtól, sőt vissza is fordíthatják a betegséget - legalábbis egerekben.
Vágólapra másolva!

A floridai Alzheimer-kór Kutatóközpont tudósai meglepetten tapasztalták, hogy a korai felnőttkortól rádióhullám-sugárzásnak kitett kísérleti egereknél nem alakult ki Alzheimer-kór. A rádióhullámok ugyanis eltüntették az egerek agyából a betegséggel szoros összefüggésben álló fehérje-lerakódásokat, az úgynevezett amiloid plakkokat. Gary Arendash vezető kutató és munkatársai úgy gondolják, a mobiltelefon-sugárzás megnöveli az agy hőmérsékletét, emiatt tűnnek el a plakkok.

Az egerek természetesen nem tartottak fülükhöz mobiltelefont, ketreceiket helyezték el egy antenna köré, amely 7-9 hónapon át naponta kétszer egy órán át bocsátott ki olyan sugárzást, amely megfelel a fejhez tartott telefon által kibocsátott sugárzásnak. Az egereknél hónapok kellettek ahhoz, mire észlelhetően javult a memóriájuk, ez emberekben ez valószínűleg éveket venne igénybe.

"Mivel pontosan úgy állítottuk be a paramétereket, hogy utánozzuk a mobiltelefon-használatot és az egereknek adott feladatokat is az emberi memóriatesztek analógiájára alkottuk meg, valószínűleg az emberekre is igaz lehet a megállapításunk" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Arendash, aki munkatársaival jelenleg azt vizsgálja, hogy más elektromágneses frekvenciák gyorsabb és nagyobb hatást hoznak-e létre. Az egerek agyában a kísérlet hónapjai során nem észleltek agydaganatra utaló jeleket.

A cikk a Journal of Alzheimer's Disease (Alzheimer-betegség) című folyóiratban jelent meg.