Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rájöttek, hogyan terjed az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium

Vágólapra másolva!
Először sikerült genetikusoknak nyomon követni, miként terjed a meticillinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium emberről emberre - közölte a Science pénteki számában.
Vágólapra másolva!

A kutatók új genetikai elemző módszert alkalmaztak, mellyel a szuperbaktériumnak is nevezett MRSA törzseinek apró változásait is nyomon tudták követni, ami lehetőséget ad az áldozatait főként kórházakban szedő baktérium terjedésének ellenőrzésére és megelőzésére.


A brit Wellcome Trust Sanger Intézete által vezetett nemzetközi kutatócsoport nagyteljesítményű genetikai elemzőkészülékeket használt a fertőzöttektől származó MRSA baktériumok leírásához, valamint a köztük lévő genetikai kapcsolat meghatározásához.


Az MRSA baktérium egyebek közt vérmérgezést és tüdőgyulladást okoz, amelybe belehalhat a megfertőzödött ember, mert az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált a kórokozó. Terjedése ezért súlyos egészségügyi veszélyeket hordoz.


Stephen Bentley, a Science tudományos folyóiratban pénteken közzétett tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az új technológia tette lehetővé a baktérium minden eddiginél pontosabb leírását, ami alapvetően fontos lépés a fertőzéssel való megküzdésben.


"Lehetővé teszi, hogy a kutatók és az egészségügyi szakemberek megnézzék, miként terjed a fertőzés személyről személyre, kórházról kórházra, országról országra" - mondta Bentley.


Az új módszer sikere a kutatók szerint abban áll, hogy az egyes baktériumtörzsek teljes genetikai állományát képes meghatározni és összevetni. Összesen 62 MRSA-mintát elemeztek, ebből 42-t Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ausztrália és Ázsia kórházainak megfertőződött betegeitől gyűjtötték 1982 és 2003 között, 20 pedig egy thaiföldi kórházból származott. Az utóbbi esetben hét hónap leforgása alatt, egymástól kapták el a páciensek a fertőzést.


A kutatók valamennyi minta teljes genomját meghatározták, egyetlen betűnyi eltérést is ki tudtak mutatni a genetikai kódban, valamint azonosították az egymáshoz legközelebbi kapcsolatban lévő baktériumok közti eltérést is. Az eredmények ismeretében elkészítették a baktérium családfáját, így ábrázolva evolúcióját. Ez azt mutatta, hogy az MRSA-fertőzések gyakran csoportosan jelennek meg, ám a már fertőzött páciensek utazásával, más kórházba kerülésével átléphetik az országhatárokat.


Gyógyszerellenálló baktériumok miatt évente mintegy 25 ezer ember hal meg Európában és 19 ezer az Egyesült Államokban. Az európai járványügyi központ (ECDC) adatai szerint évente 900 millió euró többletköltséget okoz a kórházi kiadásokban a szuperbaktériumok felbukkanása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről