Miért öregszik a nők agya lassabban, mint a férfiaké?

Vágólapra másolva!
A nők többet alszanak, emiatt agyuknak több ideje van az regenerálódásra.
Vágólapra másolva!

Az alvás elengedhetetlen része az életünknek, akár a mennyisége csökken, akár a minősége romlik, közérzetünk és mindennapi teljesítményünk látja kárát. A két nem alvási szokásaiban azonban különbségek vannak.

"A nők képesek egyszerre több dolgot csinálni, azaz agyuk nagyobb részét használják, mint a férfiak. Emiatt több alvásra is van szükségük" - nyilatkozta az AFP-nek Jim Horne, a nagy-britanniai Longborough Egyetem Alváskutató Központjának vezetője. Persze ha a férfinak olyan munkája van, amely folyamatos döntéshozatallal jár, szó szerint sokat kell gondolkodnia, az átlagnál szintén több alvást igényel - de nem annyit, mint egy nő.

Általánosságban elmondható, hogy egy nőnek 20 perccel több alvásra van szüksége, mint párjának, de az életmódtól függően jelentős eltérések vannak e téren a két nem között.

Horne professzor szerint a nők hosszabb alvási ideje részben megmagyarázza azt is, miért marad tovább rugalmas az agyuk: a hosszabb pihenéssel ugyanis az agynak több ideje van a regenerálódásra.