Spiritualitással kapcsolatos területet találtak az agyban

Vágólapra másolva!
Olasz agykutatók olyan területeket azonosították az agyban, amelyek ha sérülnek, erősebb spirituális szemléletet eredményeznek. A kutatók szerint eredményeik akár a spirituális és vallásos viselkedés gyökereihez is elvezethetnek.  
Vágólapra másolva!

A Neuron nemzetközi idegtudományi szaklapban közzétett tanulmány alapja egy, az öntranszcendencián alapuló vizsgálat volt. Az öntranszcendencia az egyén spiritualitásának, spirituális gondolkodásának, magatartásának és érzelmeinek mérésére szolgál.

Az öntranszcendencia az én-érzetet, az én szerepét és jelentőségét csökkenti, az egyént sokkal inkább az univerzum egészét alkotó részként azonosítja, mint individuumként.

Az olasz Udine Egyetem agykutatói műtét előtt és után vizsgáltak agytumoros betegeket. A betegekről öntranszcendencia értékeket rögzítettek a tumor eltávolítása előtt és azt követően.

Az eredmények azt mutatták, hogy a posterior parietális lebeny területén bekövetkező sérülés megnövelte az öntranszcendencia pontszámot a betegeknél.

A kutatók figyelemre méltónak találták, hogy az ezen a területen bekövetkező sérülés milyen gyorsan változtatta meg a korábban stabil énképpel rendelkezők önazonosságát az öntranszcendencia irányába.

Ebből pedig azt a következtetést vonták le az olasz szakemberek, hogy a túlzott vallásos, spirituális attitűdökért az érintett agyterületek diszfunkcionális működése tehető felelőssé.