Óvni akarta a szenvedéstől, ezért megölte ötéves kisfiát

Vágólapra másolva!
Németországban egy negyvenegy éves ügyvédnő megölte volt párját, kisfiát majd ámokfutásba kezdett, mely során egy az egyház gondozásában álló kórház szülészetén dolgozó ápolónőt is megölt, mielőtt a kiérkező rendőrök megállíthatták volna.
Vágólapra másolva!

Három embert ölt meg az a német ügyvédnő, aki vasárnap este végzett ötéves kisfiával, volt élettársával, majd később egy kórház nőgyógyászati osztályán lelőtt egy ápolót, és súlyosan megsebesített egy szolgálaton kívüli rendőrt. A Bild című napilap szerint az nő tettének hátterében családi okok állnak: a volt élettárs néhány héttel korábban elköltözött az asszonytól, és a gyilkosság napján látogatta meg először közös gyermeküket.


Az elmúlt években több hasonló eset is sokkolta közvéleményt, és még csak messzire sem kell mennünk, hiszen hazánkban is több alkalommal történtek olyan gyermekgyilkosságok, amikor az apa vagy anya fordult családja vagy a gyerekei ellen. A legutolsó hátborzongató eset a Tényőn történt, ahol a fiatal apuka két gyönyörű kislányát és feleségét verte agyon egy baltával mielőtt magával is végzett volna.


A Life Network szakértője, Végh József kriminál-pszichológus szerint azokban az esetben, amikor a családirtás mellett a gyilkos önmagával is végez vagy végezni akar, esetleg olyan ámokfutásba kezd, amelynek a vége szinte biztosan az ő halálát is eredményezi majd, tulajdonképpen kiterjesztett öngyilkosság történik. Az elkövető rendkívül erős felelősséget érez családja iránt, és mivel nem érez magában elég erőt ahhoz, hogy megvédje őket, vagy biztosítsa személyes jólétüket, biztonságukat, inkább magával viszi a halálba a családot is. Végső soron így akarja megóvni őket a vélhető szenvedéstől.


Amikor nem kiterjesztett öngyilkosság áll a háttérben, más motivációk erősödhetnek fel, például a bosszú, amely során az agresszió esetleg a vétlen gyerekek ellen is fordulhat. Ilyenkor az elkövető az indulatok csillapodása után rádöbben, mit tett és a legtöbb esetben feladja magát.


Kassai Tini