Vágólapra másolva!
Amennyiben gyakran küzdesz gyomorégéssel, vagy reflux betegséget diagnosztizáltak nálad, az alábbi 7 tanács mindennapos követésével jelentősen csökkentheted a kellemetlen tünetek előfordulását.
Vágólapra másolva!

1. Egyél gyakran, keveset!


A reflux betegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. Aki imád egyszerre sokat enni, az biztos lehet benne, hogy a reflux hamarosan tiszteletét teszi majd nála. A teletömött has ugyanis a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.


A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a nap folyamán; nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli, ebéd és vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat.


2. Felejtsd el a csokitortát!


Bizonyos élelmiszerek csak rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Nevezetesen ilyenek a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült fogások, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta, a csokoládé és a koffein.


3. Hagyd el az alkoholt!


Az alkohol a refluxosok tiltólistájának élén helyezkedik el. Aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, különösen lefekvés előtt, csak ront a helyzetén. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át, - akárcsak a túl teli has esetében -, a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe. Egy amerikai felmérés adatai szerint, akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak nagy valószínűséggel szenvedtek gyomorégéstől, illetve jelentkeztek náluk refluxos tünetek.


4. Szabadulj meg a felesleges kilóktól!


Tudományos kutatások szerint a túlsúlyos, illetőleg kövér embereknél háromszor nagyobb eséllyel jelentkeznek gyomorégéses vagy refluxos panaszok, mint a normál testsúlyúaknál.


5. Ne hordj szűk és szoros ruhákat!


Talán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégéses vagy refluxos panaszokat. Akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, mivel a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.


6. Aludj párnával!


A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés ugyancsak előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a gyomorsav nyelőcsőbe jutását, de a kutatások szerint 67 százalékkal gyorsabban vissza is folyik a gyomorba, mint amikor ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.


7. Ne gyújts rá!


Közismert tény, hogy a dohányzás tönkreteszi a szívet és a tüdőt, és érdemes azzal is tisztában lenni, hogy pontosan ugyanilyen hatást gyakorol az emésztőrendszerre is. A nikotin, akárcsak az alkohol, ront a refluxos tüneteken. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést - holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.