Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A washingtoni Állami Burgonya Bizottság ügyvezetője fejébe vette, hogy élhetnénk, és semmi bajunk nem származna belőle, ha csak burgonyán élnénk, s hogy ezt a világnak is bebizonyítsa, két hónapon keresztül kizárólag burgonyát evett.
Vágólapra másolva!

Chris Voigt szerint a krumpli olyannyira egészséges, hogy bármiféle negatív következmény nélkül elélhetnénk rajta, úgy, hogy mást nem is kellene hozzá fogyasztanunk. Bár némi önkritikának köszönhetően azért a gyerekeket figyelmeztette, hogy ne kövessék a példáját.


Őrültség?


Számtalan kutatást végeztek már a dietetikusok a burgonyával kapcsolatban. Voigt elméletéhez csak annyit fűztek hozzá a kutatók, hogy ahhoz, hogy valaki csak krumplin éljen, őrültnek kell lennie.



Voigt a nyilvánosság előtt mégis a krumpli egészséges tulajdonságaival érvel: rengeteg C-vitamint, B6 vitamint, káliumot és magnéziumot tartalmaz, ráadásul kiváló élelmi rostforrás. Nem utolsó sorban pedig a tudománynak köszönhetően már létezik alacsony szénhidrát tartalmú fajtája is, ami a diétában is segíthet, főleg, ha zsírszegényen készítik el.


Chris Voigt ugyanakkor átgondoltan, orvosi konzultáció után vágott csak bele a bizarr étrendbe. Egy ilyen diéta például függ a vese egészségi állapotától is. Ugyanis a megfelelő kalória bevitelhez szükséges napi húsz krumpli rengeteg káliumot szállít a veséhez. Ezenkívül szükséges bizonyos vitaminok pótlása is, étrend-kiegészítőkkel. Például az A-vitamin hiány következménye akár látáskárosodás is lehet.


Burgonyával az éhínségek ellen


A nagy éhínségek idején valóban hasznos tápláléknak bizonyult a krumpli, hiszen olcsó és jó tápanyagforrás volt. Ugyanakkor hosszútávon az ilyen egyoldalú táplálkozásnak veszélyei is lehetnek.


Arról már nem is beszélve, hogy a többi szénhidráthoz képest nagyon magas a glikémiás indexe. Ami pedig megemeli a vércukorszintet és idővel cukorbetegséghez is vezethet.


Bár kiváló kalóriaforrás, ha csak burgonyát fogyasztunk, hamar újra éhesek leszünk, és gyakran érezzük magunkat fáradékonynak. A krumpli fontos része lehet az egészséges táplálkozásnak, de nem csak az egyetlen forrásaként. Ugyanúgy minthogy az ember nem csak kenyéren él.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez