Viharos abortuszvita Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Dél-koreai aktivisták pénteken a kormány abortusz-ellenes intézkedései ellen tüntettek, azt állítva, hogy ebben a kérdésben a nőkre kellene hagyni a döntés jogát.
Vágólapra másolva!

Közös nyilatkozatuk megfogalmazása után 24 szervezet női aktivistája skandálta az egyik szöuli parkban: "Állítsátok meg az abortusz betiltását, mert sérti a nők jogait". Dél-Koreában az abortuszt tiltja a törvény, kivéve olyan esetekben, amikor az édesanya élete kerül veszélybe, vagy nemi erőszakról illetve fejlődési rendellenességről van szó.


Egymást jelengetik fel a szülészek


A népes országban azonban eddig széles körben eltűrték a gyakorlatot. Körülbelül egy hónappal ezelőtt azonban néhány, szigorú abortusz-ellenes törvényt támogató szülészorvos elkezdte feljelenteni azokat a munkatársaikat, akik ilyen beavatkozást végeznek.


Múlt hét végén az egészségügyi minisztérium is támadásba lendült: bejelentette, hogy az illegális abortuszt végző orvosok ellen büntető szankciókat foganatosít. A minisztérium becslései szerint 2005-ben mintegy 350 ezer abortuszt hajtottak végre.


Az abortusz elleni kormány kampány következtében sok szülész nem hajlandó elvégezni a beavatkozást, az eljárás ára az egekbe szökött.


Több évtizedes elhibázott kormánypolitika


Az állam évtizedekig különféle eszközökkel próbálta megfékezni a népességnövekedést, aminek része volt az is, hogy szemet hunytak az illegális abortuszok felett. A több évtizedes elhibázott politika azonban odavezetett, hogy ma Dél-Korea világ legalacsonyabb születési arányszámú országai között van. Ezt látva a dél-koreai kormány szembesült a népesség elöregedésének problémájával, ezért kezdtek most születést propagáló kampányba.


Az abortusz ellenes aktivisták azzal vádolják a kormányt, hogy a nők testét pusztán eszköznek tekintik, valamint úgy vélik, hogy a nők érdekeit nem szabadna feláldozni a születési arány javítása érdekében.


"A terhességgel, abortusszal és szüléssel kapcsolatos döntéseket a nőkre kell hagyni" - áll a civil szervezetek nyilatkozatában.