A terhesség nagy kérdése: mikor fog születni a baba?

Vágólapra másolva!
A szülés időpontjának (latinosan terminus) kiszámítása azon a biológiai elven működik, hogy igen nagy valószínűséggel a menstruációs ciklus közepén éretté váló és a tüszőrepedést követően kiszabaduló petesejt az, ami megtermékenyíthető.
Vágólapra másolva!

A petesejt 12-24 óráig életképes, a hím ivarsejtek pedig 48-72 órát élnek túl a női szervezetben. Új élet tehát ezen időtartamon belül tud foganni. Nyilvánvaló, hogy általában a tüszőrepedés előtti két napon és az azt követő 24 órán belül történt közösülés eredményezhet terhességet.


Szabályos és szabálytalan női ciklusok


Ideális esetben, ha 28 naponként következik be a menstruáció, a terhesség időtartalma az utolsó vérzés első napjától számítva 40 hét vagy 280 nap. Legegyszerűbb ezt egy naptár segítségével kiszámolni, a nőgyógyászok a gyorsaság kedvéért egy korong segítségével teszik meg ugyanezt. Ha ismerjük a teherbeesés pontos időpontját is, ami általában ritkábban fordul elő, attól számított 38 hétre, vagyis 266 napra fog kisbabánk nagy valószínűséggel megszületni.


A terminusszámítás másik elterjedt módszere a Naegele-féle terminusszámolás, amelynek előnye, hogy szabályos, de nem 28 napos ciklusok esetén is alkalmazható. Az utolsó vérzés első napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozhatjuk meg a szülés várható időpontját. Ha nem 28 naponta menstruálunk, akkor a számított időpontot annyi nappal módosítjuk, amennyivel az adott ciklus a 28 napnál hosszabb illetve rövidebb.


Az ultrahang segít


Manapság a terhesgondozáshoz legalább négyszeri ultrahangvizsgálat is hozzátartozik. A terminust a korai ultrahangok segítségével tudjuk pontosítani, mert az első tizenkét hét alatt a magzat nagysága csak a terhesség korától függ, a genetikai tényezők még nincsenek rá hatással. A menstruáció alapján kiszámolt terminust csak akkor szoktuk az ultrahangos lelet alapján módosítani, ha a két időpont között több mint egy hét különbség van. Ilyen esetben az ultrahangos időpontot is figyelembe vesszük.


Forrás: iStockphoto


Akik már szültek, tudják, hogy a számított terminus napján csak minden tízedik szülés következik be, ám ez a terminus tájékoztató jellegéből mit sem von le. A terhesgondozás során vannak ugyanis olyan vizsgálatok, például a tarkóredő, a vércukorterhelés, az AFP nevű hormonvizsgálat vagy a genetikai ultrahang, melyeknek csak a terhesség bizonyos időszakában van tájékoztató értéke.


Ha nem születik meg időre


A terhességi kor pontos ismeretének jelentőségére hívja fel a figyelmet az a tapasztalat, hogy minél hosszabb időt tölt el a magzat terminuson túl a méhen belül, annál nagyobb a kockázata súlyos magzati, illetve újszülöttkori veszélyállapotok kialakulásának. A túlhordás, más szóval terminustúllépés nemcsak a magzatra, az édesanyára nézve is veszélyt jelenthet. Ennek számos oka van, egyrészt, hogy a magzatvíz mennyisége körülbelül a 36. terhességi héttől elkezd fogyni, a lepény túlöregszik, ráadásul a magzat így túl hosszú ideig növekszik. A túlhordott magzatok 30 százaléka nagyobb 4000 gramnál, ami háromszor gyakoribb az időre születettekhez képest. Amennyiben a számított időpont után több nappal sem születik meg a gyermek, indokolt a szülés beindítása, szakmailag megalapozott esetben a császármetszés elvégzése is felmerülhet.


Dr. Lőrincz Ildikó
Szülész-nőgyógyász szakorvos