"Allergiás voltam a kisbabámra"

Vágólapra másolva!
Sok édesanya számára ismerős érzés a reggeli rosszullét, hányinger, esetleg hányás a terhessége korai szakaszából. Szerencsétlen esetben azonban mindez kóros mértéket is ölthet, ami akár a baba és az anya életét is veszélyeztetheti.
Vágólapra másolva!

Andrea McEwan egy törékeny 26 éves angol nő, aki nemrégiben egészséges fiúgyermeknek adott életet. Mindez önmagában nem különösebben nagy szenzáció, azonban McEwan a terhességi vészes hányás, szakszóval hyperemesis gravidarum igen súlyos esetétől szenvedett, amely az életét is veszélyetette.


Hozzávetőlegesen a terhes nők egy százalékánál jelentkezik a szindróma, mely - mint neve is mutatja - erős és gyakori hányást jelent a terhesség szinte egész ideje alatt. Eredményeképpen a kismamák rengeteg folyadékot és fontos ásványi anyagot veszítnek, testsúlyuk a terhesség alatt csökken, súlyos-kezeletlen esetben akár mind a magzat, mind az édesanya halálát is okozhatja. (Sokan úgy vélik, hogy a népszerű angol írónő, Charlotte Bronté is ebben hunyt el.)


"Mintha allergiás lennék a gyermekemre"


"Az első pillanattól kezdve az utolsóig maga volt a pokol. Terhességem első hónapját végig kórházban töltöttem. Összesen tíz alkalommal vittek be, volt hogy csak két napra, de gyakran hosszabb időre" - meséli McEwan élményeit. "Szinte megállás nélkül hánytam. Az már egy jó napnak számított, ha csak húszszor kellett kirohannom a vécére. Még vizet is alig bírtam inni, sokszor azért kerültem be a klinikára, hogy infúziót kössenek be, annyira kiszáradtam. Az első hónapokban 18 kilót fogytam, szinte annyi erőm sem volt, hogy egyedül kimenjek a mosdóba. Olyan érzés volt, mintha allergiás lennék a saját gyermekemre" - fogalmazott a törékeny alkatú nő.


Tünetei három hetes terhesen jelentkeztek először, McEwan végül mindösszesen három hónapot töltött kórházban, a folyamatos hányástól nyelőcsöve és szájürege felmaródott, fogai és ínye is tönkrementek. Két héttel ezelőtt született meg Kurt, 3,6 kilogrammosan és tökéletesen eegészségesen. Utólag már a kismama is könnyebben tekint a borzalmas időszakra. "Minden másodperc küzdelem megérte, hiszen most a kezemben tarthatom" - mondta McEwan.