Vágólapra másolva!
Amikor kötelességeink vannak munkahelyünkön, otthon és szabadidőnkben is, gyakran nehéz időt találni a testmozgásra és a helyes táplálkozásra. Ne keressünk kifogásokat - a rossz táplálkozás és a mozgáshiány nagyobb bajt okozhat, mint egy betegség. Minél idősebbek leszünk, annál fontosabbá válik az egészséges életmód, amelyet sohasem késő elkezdeni.
Vágólapra másolva!

Íme, hat lépés az egészséges, hosszú élethez.


Együnk kevesebbet!


Ha kevesebb kalóriát viszünk be, nő a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága és regenerációs képessége, így tovább élhetünk. Étkezzünk rendszeresen, ezzel állandó marad a ghrelin hormon szintje, amely az étvágyat szabályozza.


Legyünk tisztában a számokkal!


Az emberek a legtöbb figyelmet a mérleg számainak szentelik, de számos más értéket is rendszeresen ellenőrizni kell.


Az alábbi optimális értékekre törekedjünk:
- vérnyomás 115/75 Hgmm alatt,
- csípőbőség kevesebb, mint testmagasságunk fele,
- HDL koleszterinszint 1,17 mmol/l felett,
- LDL koleszterinszint 2,59 mmol/l alatt,
- TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) 2,5 mIU/l alatt,
- éhgyomri vércukor 5,2 mmol/l alatt,
- D-vitamin szint 50 ng/l felett.


Mozogjunk többet!


Mindenkinek legalább napi fél órát kellene sétálnia. Ha ez már jól megy, elkezdhetünk súlyzós, nyújtó- és egyensúlygyakorlatokat is végezni. Életkortól függően meg kellene tudnunk csinálni egy adott számú felülést és fekvőtámaszt, ez például egy ötvenes éveiben járó nő esetében 7-10 fekvőtámasz és 15-19 felülés, míg egy hetvenes férfinál 6-9 fekvőtámasz és 10-14 felülés.


Győzzük le a stresszt!


Mindegy, hogy a stresszt főnökünk vagy kamaszodó gyermekünk okozza, a krónikus stressz hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és fogékonyabbá tesz a betegségekre. Azonosítsuk és oldjuk meg a megoldatlan problémákat, hogy elkerüljük a folyamatos szorongást.


Keressünk célokat!


Van valamilyen titkos vágyunk? Határozzuk meg, milyen akadályok állnak a megvalósítás útjában, ezután már könnyebb lesz legyőzni az akadályokat és eljutni a célhoz.


Dolgozzuk össze a fenti lépéseket!


A siker titka, hogy a fenti öt lépést beleépítjük mindennapi életünkbe.