"A Mindentudás Egyeteme egy nagyszabású kulturális misszió"

Vágólapra másolva!
Erdő Péter esztergomi érsekkel, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadójával a 100. előadás után beszélgettünk.
Vágólapra másolva!
Erdő Péter előadása a ME-nhttp://www.mindentudas.hu/erdo/index.htmlHúsvét: A Feltámadás ünnepeSchweitzer József előadása a ME-nhttp://www.mindentudas.hu/schweitzer/index.htmlHúsvét: A Szabadság ünnepe

Érsek úr, Önt mint a Mindentudás Egyeteme egyik legsikeresebb korábbi előadóját is kérdezzük most a jubileumi előadáson. Száz előadás után mi a véleménye a kezdeményezésről?
- Ez egy nagyon nagyszabású kulturális misszió. Ismerőseim közül rengetegen nézik televízióban, utánamennek az interneten. Azaz nemcsak az előadás estéjén hat, de utána még jó ideig dolgozik vele az ember, dolgozik a társadalom. Egy egészen különleges értéket képvisel.

Erdő Péter

Erdő Péter



Önnek személyesen mennyi ideje van arra, hogy kövesse az előadásokat?


Van-e hiányérzete? Ön szerint tematikusan milyen irányokban kellene bővítenünk a vállalkozást? Mit gondol a történelem-, irodalom- és művészettudományok reprezentációjáról?
- Én úgy gondolom, hogy nagyon jó az erős természettudományos oldal. Azonban lehet, hogy a művészet, illetőleg a társadalomtudomány egy-egy része erősítést kaphatna. Jóízű, értékes előadásokat hallhattunk ezekből a témakörökből eddig is. Ugyanakkor ez még csak az első száz előadás volt, biztosan várnak ránk új fejlemények. Kétlem, hogy már láttuk volna a teljes palettát.

Esetleg a teológia felé?
- A teológia is tudomány, megvan a helye. Olvastam annak idején különböző véleményeket erről az interneten. Azt hiszem, lehetne akár vallástudományról, akár valóban egy-egy felekezet teológiáján belüli kérdésekről beszélni, ezzel is gazdagítva a választékot. Nem mondom, hogy tömegesen vagy nagy arányban kellene ilyen témákat tárgyalni, de nagyon jó volt az áttörés. Megmutathattuk, hogy bizonyos alkalmakkor ennek is van helye.

Fotó: Mayer András