Vágólapra másolva!
Hetente frissülő összeállításunkban az adott héthez kapcsolódó fontos és érdekes tudomány- és technikatörténeti eseményekről emlékezünk meg röviden. (27. hét)
Vágólapra másolva!

A világ teteje

Mount Everest

Sir George Everest Everest

Ugyancsak július negyedikén, 1934-ben halt meg Marie Marja Sklodowska (1867-1934), akinek főleg asszonynevét illik ismerni: Marie Curie. A lengyel születésű kémikus és fizikus férjével, a francia Pierre Curie-vel a radioaktív anyagok kutatása során tettek hatalmas felfedezéseket. 1898-ban a Curie-házaspárnak - elsősorban Marie Curie-nek - sikerült két addig ismeretlen anyagot kivonniuk az általuk vizsgált urániumból: az egyiket a tudós szülőhazája, Lengyelország (polonais, La Pologne) elnevezése után polónium névre keresztelték, míg a másik elem a rádium nevet kapta. Kutatásaikért a házaspárnak Henri Becquerel-lel megosztva 1904-ben odaítélték a fizikai Nobel-díjat. Marie Curie 1911-ben ismét kiérdemelte az elismerést, ezúttal azonban kémiai területen elért eredményeiért.

1853. július 5-én született Csontváry Kosztka Tivadar festő (1853-1919), a modern magyar festőművészet egyik legeredetibb alakja. Budapesten 1875-ben gyógyszerészdiplomát szerzett, később jogot tanult. Egy Tátrában tett utazása közben - negyvenegy évesen - határozta el, hogy festeni kezd. Első képeit 1893-ban festette, később külföldön képezte magát. Műveit először Budapesten, majd 1907-ben Párizsban mutatta be, de a remélt siker elmaradt. 1909-ben végleg szakította festészettel, ezután kultúráról és művészetről szóló írásokkal kezdett foglalkozni. Ismert művei: Önarckép, Vihar a nagy Hortobágyon, Baalbek, Magányos cédrus. A legtöbb műve ma Pécsett látható.

Castellamare di Stabia

Castellamare di Stabia



Sugárözönben élünk /jeki/index.html Jéki László előadása az ME-n

1966. július 5-én halt meg Hevesy György (1885-1966) magyar származású kémikus, aki a radioaktív izotóp nyomjelzés módszerének feltalálásáért 1913-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Munkájával hozzájárult az izotópok fogalmának tisztázásához, úttörője volt az izotópok alkalmazásának a biológiai, metallurgiai és botanikai kutatásban. Az analitikai kémia számára feltalálta a röntgen-fluoreszcenciás, az izotóphígításos és a neutronaktivációs analitikai módszereket. Felfedezte a periódusos rendszer egyik utolsó ismeretlen elemét, a hafniumot.

Dolly

A nevezetes birka

DollyDolly

Havelock Ellis

Havelock Ellis

Henry Havelock Ellis