Már tesztelik az első hidrogénnel működő repülőgépet az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy cég bejelentette, hogy sikeres próbarepüléseket hajtott végre egy olyan, környezetkímélő légijárművön, mely folyékony hidrogénnel üzemel.
Vágólapra másolva!
Aerovironmenthttp://www.aerovironment.com/A repülőgépeket gyártó cég honlapja (angol)

A fedélzeten tárolt folyékony hidrogén és a légkörből kivont oxigén az üzemanyagtartályokban keveredik egymással. Az előállt elektromosság működteti a légcsavarokat. A kaliforniai székhelyű AeroVironment szerint egy teljes tanknyi hidrogén akár 24 órán keresztül is képes a levegőben tartani a pilóta nélküli repülőgépet.

Azok a légijárművek, melyek ezzel a módszerrel működnek, a repülésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását jelentékeny mértékben csökkenthetik. A Global Observer-nek keresztelt repülő inkább vitorlázó repülőre hasonlít, mint egy hagyományos gépre: szárnyainak fesztávolsága eléri a 15 métert, melyek egy viszonylag kis törzshöz kapcsolódnak, s a jármű hátul egy hosszú, "szitakötő"-farokban végződik.

A szárnyak elülső részén nyolc propellert láthatunk. A valódi újdonság tehát nem a külsőben rejlik, hanem a működési elvben. Alex Hill, az AeroVironment washingtoni képviselője arról számolt be a BBC News-nak, hogy "Igen alacsony hőmérsékleten tároljuk a fedélzeten a folyékony hidrogént. Ezért a tank biztonságos szigetelése a legfontosabb kérdés."

Titkos design

Látszólag vitorlázórepülő...

Látszólag vitorlázórepülő...

Hill





Utazási boom

Naplemente a fedélzetről

Naplemente a fedélzetről







Forrás: http://www.bbc.co.uk/news