Brit drámaíró lett az idei irodalmi Nobel-díjas

Vágólapra másolva!
Szebb születésnapi ajándékot senki sem kívánhatna magának: az október 10-én 75 éves Harold Pintert néhány nappal később a Svéd Királyi Akadémia irodalmi Nobel-díjjal tüntette ki. Természetesen nem a kerek évszám miatt - a brit abszurd dráma atyamestere az indoklás szerint "darabjaiban leleplezi a mindennapos, felszínes locsogást, és behatol az elnyomás színfalai mögé."
Vágólapra másolva!

Harold Pinter

Harold Pinter

Harold Pinter kapta az irodalmi Nobel-díjat


Harold Pinter kapta az irodalmi Nobel-díjat
A magyar kulturális portál informatív összefoglalója Pinter életművéről, drámaművészetéről. "Kertész Imre Berlinben úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy gratulál Pinternek, de nem ismeri, nem olvasott tőle semmit. 'Jobban örültem volna, ha magyar nevet látok, s örülnék, ha minden nap Nobel-díjat osztanának'. - közölte az író."

Harold Pinter 75 éves
A kultúra.hu születésnapi köszöntője a Nobel-díj átadása előtt néhány nappal 75. életévét betöltött drámaíróról. "Szemléletével összefügg pacifista meggyőződése is: tiltakozott többek között az 1999-es szerbiai NATO bombázás, az Egyesült Államok afganisztáni és iraki hadművelete ellen. 2005 tavaszán Wilfred Owen-díjjal tüntették ki a War (Háború) című 2003-as verseskötetéért, amely az iraki háború ellen szóló verseit tartalmazza."

A szeretet ára
Koltai Tamás írása a Bárka Színház Holdfény című előadásáról. "Harold Pinter nagy drámaíró. Szerintem ma - jó ideje - a legnagyobb. Szűkszavú, pontos, helyet hagy a képzeletnek. Nem irodalmi író. A színpad mestere, de nem színpadmester, nem hidraulikák és effektek mozgatója, mint a színház iparosai, hanem a szavakkal és elhallgatásokkal kijelölt belső színpadé, amelyet fellengzősen úgy nevezhetünk, hogy emberi kapcsolatok. A Pinter-darab végtelenül egyszerű és rettenetesen bonyolult - mint a létezés mindennapjainak metafizikai banalitása."

A közhivatalnok halála
Kónya Orsolya írása a Bárka Színház Holdfény című előadásáról. "Harold Pinter nem bulvárszerző. Darabjai legtöbbször egyetlen, zárt térben zajlanak. Szereplői megkínzott, lelkileg nyomorodott kisemberek. Nincs ez másképpen a Holdfény esetében sem."

Lufi
Stuber Andrea írása a Tatabányai Jászai Mari Színház A szerető című előadásáról. "Harold Pinter 1963-as születésű, tévéjátéknak íródott egyfelvonásoskája, A szerető sokáig azt a látszatot kelti, mintha a két szereplő - Sarah és Richard - nyitott házasságban élne, s a feleség a férj előzékeny és alázatos jóváhagyásával fogadná délutánonként pásztorórára a partnerét. Utóbb kiderül, hogy maga a férj érkezik ilyenkor a házhoz más névvel és más (felvett) karakterrel, hogy asszonyával "veszélytelenül" kipróbáljon mindenféle kalandot, viszonyt és viszonylatot, ami csak eszükbe jut vagy szóba kerül közöttük."

A pincér közbeszól
Nánay Bence írása A szoba és Az ünneplés című Pinter-darabok amerikai előadásáról. "Pinter számára A szoba 1957-ben a kiugrást jelentette, ma azonban már a késobbi Pinter-drámák paródiájának hat: az író minden manírja megjelenik benne, méghozzá surített, kiélezett, eltúlzott formában. Pinter színmuveit gyakran olyan Hitchcock-filmhez szokták hasonlítani, amelynek utolsó tekercse elveszett."

A díjazott:
Harold Pinter (angol)
Harold Pinter alapos hivatalos oldala rengeteg információval, linkekkel, bibliográfiával és számtalan extrával.

Harold Pinter (angol)
A drámaíró részletes életrajza, munkásságának bemutatása.

Pinter at the BBC (angol)
A BBC dossziéja Pinterről. Kvíz, drámák és sokminden más Pinter rajongóinak.