Forradalom a világhálón

Vágólapra másolva!
Idén ünnepli Magyarország és világ az 1956-os forradalom és szabadságharc félévszázados jubileumát. Linkgyűjteményünk tisztelgés a forradalom emléke előtt.
Vágólapra másolva!

Cikkajánlónk szándékosan nem törekszik teljességre: a forradalom emlékét valamilyen formában megörökítő weboldalak száma több millió. Olyan portálokra mutató linkeket gyűjtöttünk össze, melyek valamilyen szempontból többet nyújtanak a megszokott történelmi áttekintéseknél. Így találhatók az alábbiakban kortársak visszaemlékezései mellett plakátgyűjtemények, korabeli napilapokban megjelent cikkek mellett mai értelmiségiek értelmezési kísérletei egyaránt.

Times Square, 2006

Times Square, 2006

1956 a nagyvilágban
mi történt ekkoriban a világ más tájain?

Az 1956-os forradalom
A Wikipedia magyar nyelvű, a forradalomnak dedikált oldala. Az előzményeken túl az események napra pontos bemutatása Budapesten és országszerte. Nemzetközi reakció keleten és nyugaton. November 4-e után: megtorlás, utóélet, nemzetközi hatás. A forradalom értékelése, kiemelkedő személyiségek. 1956 a művészetben. A részletes szócikk érdekessége, hogy bárki kiegészítheti, pontosíthatja vagy elmondhatja saját véleményét a neten olvasható összeállítással kapcsolatban.

1956 a Magyar Elektronikus Könyvtár dokumentumaiban
Több nagy egységbe csoportosított dokumentumanyag 1956-ról. Könyvek (Bibó István, Gömöri György, Ignotus Pál, Szántó Piroska és mások írásai mellett egy idei megjelenésű holland tanulmánykötet magyar nyelvű változata is elérhető), könyvrészletek (kiáltványok, tanulmányok), fotók (a forradalom névtelen és név szerint ismert hősei), folyóiratok (Hírünk a nagyvilágban). Az Országos Széchényi Könyvtár Kisnyomtatványtárából röplap- és plakátgyűjtemény. PDF-formátumban elérhetők a forradalmi napok alatt kiadott lapszámok: Magyar Nemzet, Népszava, Szabad Ifjúság, Szabad Nép.

A forradalom egy gyerek szemével
A forradalom egy gyerek szemével
Szabad Net Híradó
[origo]korabeli sajtóból

Mikor a rózsák nyílni kezdtek
Pomogáts Béla irodalomtörténész írása a Forrás című folyóirat arról, hogyan él 1956 az irodalom emlékezetében. "Mégis, hogyan lehet rendezni azt a mennyiségi tekintetben kétségtelenül jelentékeny szépirodalmi anyagot, amely ötvenhattal foglalkozott? Már a forradalmi napokban megkezdődött az események közvetlen ábrázolása, elsősorban a költészet nyelvén. Azokban a versekben, amelyeket Tamási Lajostól, Benjámin Lászlótól, Sinka Istvántól, Kassák Lajostól, Lakatos Istvántól és másoktól lehetett olvasni a forradalmi sajtóban, elsősorban az Irodalmi Újság híres november 2-i "forradalmi számában". Ezek a versek a közvetlen élmény birtokában, a személyes beszámoló rapszodikus nyelvén adtak számot a forradalmi eseményekről: az ávéhás karhatalom gyilkos sortüzeiről és a felkelő ifjúság önfeláldozó harcairól. A november 4-i kádárista ellenforradalom után is számos költemény született, ezeknek azonban csak egy része láthatott napvilágot."

1956 orosz dokumentumok tükrében
Oroszul beszélők, figyelem! Az Alexandr Jakovlev Nemzetközi Alapítvány a Demokráciáért elnevezésű intézmény honlapján közzétette a magyar forradalommal kapcsolatos orosz nyelvű dokumentumokat és más kortárs forrásokat.