Benkó Sándor

Vágólapra másolva!
A jazz a 20. század zenekultúrájában
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés
A 20. század hajnalának legnagyobb zenei áttörését a jazz műfajának megjelenése jelentette.
New Orleans fekete lakossága és a zenei szabadságra való törekvés hozta létre a világot pár évtized alatt meghódító új zenei stílust, amelyet ma már a nagyvárosok népzenéjének is nevezünk.

II. A jazz gyökerei
A jazz gyökerei - "New Orlans"

A jazz története valahol az észak-déli háború befejezését követő évtizedekben, az 1880-1890-es években indul. Ebben az időben New Orleans Amerika egyik legkülönösebb városa. Kikötő. Rohamosan növekszik. Népességének jelentős része fekete, de nagy számban élnek itt délről érkezett indiánok és fehér bevándorlók is. A nagyváros kultúrájának ebben az időben már meghatározó eleme az ének, a ritmus és a tánc.

III. A ragtime kora
A ragtime kora - a modern Amerika megszületésének ideje, amikor a technika és a tudomány soha nem látott lendületet vett, a felgyorsult társadalmi fejlődés pedig az élet minden területén megváltoztatta az emberek életét.

IV. Fekete vagy fehér zene?
A jazz gyökere természetesen fekete. New Orleans-ban azonban gyakorlatilag a néger rag zene kialakulásával egy időben, eleinte annak utánzásaként, majd önálló arculatot öltve, kialakul a fehérek által játszott zene. Ez később önálló zenei formává kristályosodik, és a dixieland nevet kapja.

V. Feketék fehéren - fehérek feketén
Ha tovább követjük a jazz fejlődését, úgy a feketék, mint a fehérek sokat tettek a népszerűségéért. Ezért a jazz elszakadva a fekete gyökerektől és a konkrét helyszínektől ma már a "világ nagyvárosainak népzenéjeként" definiálható.

1. A fehérek első elismerései
2. Chicago
3. New York
4. Közben kialakul a Big Band muzsika alapja

VI. A klasszikus zene hatása a jazzre
A jazz sokat vett át a klasszikus zene értékeiből, és egyben nagy hatást gyakorolt a század klasszikus zenéjére. A két műfaj átjárhatóvá vált.

VII. A jazz hatása a klasszikus zenére
New Orleans zenéje, a különleges ritmusú és hangulatú RAG muzsika nagy hatással volt a klasszikus zene nagyjaira is. Számos kompozíció született, amelyen érezni lehet a hatást, vagy amelynek szerzője nyíltan bevallja érdeklődését az új stílus iránt.

VIII. A blues - az érzelmek kifinomult kifejezőeszköze
A blues közös nyelv, számos műfaj gyökere. Formája lassan alakult ki. Eleinte összetett muzsika volt, változó periódusokkal, változó tempókkal.

IX. Az első szabadtéri jazzfesztivál - New York
1938-ban jazztörténeti eseményre kerül sor a New York City-ben levő Redl sziget hatalmas stadionjában. 24000 ember váltja meg 50 centes belépőjegyét, hogy részt vehessen az első szabadtéri jazzfesztiválon, a "Swing karneválján".

1. Hol jó játszani a jazzt?
2. Kivel jó játszani a jazzt?
3. Megszületik a scattelés
4. A közönség és a jazz


Tovább