Egy kilogramm baktérium a bélrendszerben

Vágólapra másolva!
Egy autóbalesetben elhunyt tizenhat éves lány szokatlan módon lett halhatatlanná. Az angol Reading Egyetemen bélrendszerét mesterségesen működésben tartották, hogy kutathassák rajta az emberi táplálékfeldolgozást.
Vágólapra másolva!
Ein Kilogramm Bakterien sind die Herrscher im Darmhttp://www.welt.de/data/2007/01/02/1162472.htmlA cikk eredeti verziója (német)

A bélrendszer működése nem kis részben napjainkig tisztázatlan. Beleinkben körülbelül százbillió baktérium él: ez a szám tízszer akkora, mint a test sejtjeinek száma. A bélrendszerben élő baktériumok össztömege körülbelül egy kilogramm, és mintegy ötszáz különböző baktériumfajta található meg benne. "Az emberi bélrendszerben élő baktériumoknak nyolcvan százaléka egyelőre ismeretlen." - állította Catherine Collins, a londoni St. Georges Hospital munkatársa egy londoni táplálkozástudományi konferencián. "A maradék húsz százalék összetételéről legalább már vannak elképzeléseink."

Az emberi bélrendszer

Az emberi bélrendszer



Emésztőrendszerünk csodálatos kémiai üzem. Szorosan hasüregünkbe van zsúfolva, ha kiterítjük, csaknem két teniszpályányi területű. Mindegy, hogy édes-savanyú sertéshúst, vagy marcipánt eszünk, mindig automatikusan beállítja magát, és néhány órán belül alkotóelemeire bontja a táplálékot. A bevitt táplálékon kívül nagy számú idegen kórokozó csírái is veszélyeztetik működését, ám képes védekezni a behatolók ellen: ha a gyomorsav védővonalán túl is jutnak, a bélrendszerben élő baktériumok összjátéka végül eléri, hogy a káros csírák nem tudnak elszaporodni.

Alig akad, aki venné a fáradságot, hogy rendszeresen mintákat vétessen emésztőtraktusából, ezért az emberi bélrendszer még mindig egyfajta feketedoboz, amiről pontosan tudjuk, mi kerül bele, és mi távozik belőle, de alig tudunk valamit arról, hogy közben mi történik. A táplálkozáskutatók ezért egyfelől a kiválasztott anyagok, másrészt állatkísérletek alapján próbálnak ismeretekhez jutni.