Elmúlóban a kergemarhakór veszélye?

Vágólapra másolva!
Amerikai és japán tudósok génsebészet segítségével olyan marhákat tenyésztettek ki, melyek ellenállnak a kergemarhakórnak.
Vágólapra másolva!
Egy újabb betegség veszélyétől szabadulunk meg?
Egy újabb betegség veszélyétől szabadulunk meg?


A Nature Biotechnology című szaklapban publikált cikkben a kutatók állítják, hogy a 20 hónapos marhák teljesen egészségesek. Meg is kezdték a hímivarsejtjeik hasznosítását, a jelek szerint az eddig elvégzett megtermékenyítések eredményesek voltak, habár a végső siker még nem garantált. A marha azért áll ellen a nyolcvanas-kilencvenes években hatalmas sajtóvisszhangot kapott betegségnek, mert idegsejtjeiből hiányzik egy fehérje, méghozzá az a prion, mely a kórt előidézi. Ez a prion okozza az ún. surlókórt is a juhoknál, és az embereknél is ez a felelős a Creutzfeldt-Jakob betegségekért.



A genetikusok az ún. génkilövéses (knock out) eljárás új módját kísérletezték ki, melynek során a speciális géneket kilökték a sejtből.

"A prion fehérje kilökésével kutatócsoportunk azt bizonyította be, hogy a marhák egészségesek maradnak és fejlődnek a prion nélkül is. Marháink ma már majdnem két évesek és teljesen egészségesek" - magyarázza írásos nyilatkozatában James Robl genetikus, aki amerikai részről vett részt a kísérletekben. "Előrebocsátjuk, hogy a prion fehérjementes marhák esete a jövőben hasznos modellként szolgál majd a prionokhoz kapcsolódó betegségek vizsgálatához" - teszi hozzá.

Mi az a kergemarhakór?

A kór miatt marhák tízezreit kellett levágni
A kór miatt marhák tízezreit kellett levágni


Egy 2006 novemberében készült jelentés szerint a világban jelenleg kétszázan szenvednek különféle Creutzfeldt-Jakob típusú megbetegedéstől. Közülük 164-en Nagy-Britanniában élnek, a második legtöbb beteg (21) Franciaországban található.

A tudósoknak még nem sikerült kideríteniük, mitől üthette fel a fejét a betegség a brit marhák között. A legvalószínűbbnek tűnik, hogy egyes marhák olyan juhokból származó táplálékot kaphattak egykor, melyek a már említett surlókórral voltak fertőzve.

Forrás: Reuters