Hormonrágóval a kövérség ellen

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában egy új hormongyógyszer segítségével próbálnak szembeszállni a kóros kövérséggel.
Vágólapra másolva!
Mindennapi kenyerünk, mindennapi kalóriánk/adam/index.htmlÁdám Veronika előadása az ME-n

Hasonlóan a többi nyugati jóléti társadalomhoz Nagy-Britanniában is súlyos gondokat okoz a kövérség. Egyes statisztikák szerint a szigetország felnőtt lakosságának kétharmad része kövér vagy legalábbis túlsúlyos. A probléma komolyságát mutatja, hogy csupán egy hét alatt körülbelül ezren halnak meg amiatt, mert súlyosabbak a kelleténél. A tendencia azt mutatja, hogy a helyzet a jövőben csak rosszabbodni fog.

Brit orvosok most egy olyan új eljáráson dolgoznak, melynek lényege, hogy az egyik olyan hormont stimulálják, mely az éhségérzetért felel. A nemrég 2,2 millió fontos támogatást elnyerő kutatásban a tervek szerint az új gyógyszert rágógumi formájában, esetleg egy orrspray segítségével lehetne bevenni.

A kövérség népbetegség
A kövérség népbetegség
Steve Bloom

A gyógyszergyártó cégeket viszont évek óta hidegen hagyja hormonrágó ötlete, pedig Bloom egy brit szaklapban már 2003-ban felvetette az újszerű eljárás ötletét. A bojkott egyszerű oka, hogy mivel a gyógyszer csupán egy természetes hormont tartalmaz, ezért ezt nem lehet szabadalmaztatni. Az ún. pankreatikus polipeptidet (PP) - ahogy az a nevéből kitalálható - a hasnyálmirigy (latinul: pancrea) állítja elő minden étkezés után. A test ugyanis ezzel a hormonnal üzen az agynak, hogy a gyomor megtelt.

Régóta közismert volt, hogy a hasnyálmirigyen fellépő jóindulatú daganatok esetén a PP kiválasztódása aktívabb a normálisnál. Emiatt a beteg lesoványodik, illetve krónikusan sovány marad, viszont az ilyen elváltozás semmi egyéb mellékhatással nem jár.

Steve Bloom és kollegái ennek alapján fogtak hozzá azokhoz az emberi kísérletekhez, melyben növelték az önkéntes jelentkezők PP hormonszintjét. Azt tapasztalták, hogy a páciensek rövid időn belül 15-25 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint a hormon beadása előtt.

"Nagy az esélye annak, hogy egy olyan eljárás, mely gyakorlatilag a saját, természetes éhségérzetünk elnyomását imitálja, nem káros az egészségre, ugyanakkor hatásos is. Hiszünk benne, hogy a pankreatikus polipeptid lehet a megoldás a problémára" - vélekedik Steve Bloom, aki az Independent brit napilapnak nyilatkozott.

A tetemes összegű támogatás azt jelenti, hogy az új orvosság hamarosan kapható lesz Nagy-Britanniában. Az biztos, hogy a gyógyszert nem pirulák formájában lehet majd bevenni, mert ez esetben a hormon megsemmisülne a gyomorban. A rágós vagy orrspray-s kivitel mellett szó van egy olyan szabadalmaztatott injekciós változatról is, melynek hatása hosszabb ideig érezhető lenne. Utóbbit minden bizonnyal kizárólag receptre lehet majd kapni - főleg az anorexiás betegek miatt, akiket igyekeznek távol tartani az új készítménytől.

Forrás: The Independent