2007 a Nap éve

Vágólapra másolva!
A Nap nélkül nem lenne élet a Földön: 2007-ben az UNESCO döntése értelmében a sugárzó égitest és a kék bolygó kapcsolatát vizsgálja egy sor rendezvény.
Vágólapra másolva!
Nemzetközi Heliofizikai Évhttp://www.rmki.kfki.hu/kffo/IHY/index.htmA magyarországi rendezvények honlapjaA Nap kapujában/petrovaykristof/index.htmlPetrovay Kristóf előadása az ME-n

Az űrkutatás jeles évfordulót ünnepel idén: éppen ötven éve lőtték fel a Szputnyik-1 űrhajót. A szintén fél évszázada megrendezett Nemzetközi Geofizikai Évet is szem előtt tartva 2007-ben kerül sor a Nemzetközi Heliofizikai Év (International Heliophysical Year, IHY) nemzetközi rendezvényeinek lebonyolítására az egész világon. A Napról az utóbbi időben is fontos új információkhoz jutott az emberiség. Így kiderült, hogy a naptevékenység, különösen a napszél hat a Föld mágneses burkára, közvetve a légkörre és a földfelszínre is. A híradások olykor be is számolnak arról, hogy a különböző naptevékenységek milyen hatással vannak a földi életre, többek között a távközlésre vagy az energiahálózatok működésére.

A Nap Stereobanhttp://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0008/szego.htmlKecskeméty Károly és Szegő Károly tanulmánya a Fizikai Szemlében

A STEREO elnevezésű műholdpáros munkájában magyar kutatók is közreműködnek. A két műhold 2007 áprilisára éri el azt a pozíciót a világűrben, ahonnan a napkitörések terjedését rekonstruálni tudják, valamint előrejelzik a Földhöz történő megérkezésük idejét. Magyarországról az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete vesz részt a kutatásokban. A hazai eseményeket az intézmény munkatársa, Dr. Kecskeméty Károly koordinálja.

2007. június 10-én a KFKI RMKI nyílt napot tart, amelyen a program iránt érdeklődő nagyközönséget fogadják a kutatók. Ekkor Magyarország több pontján fognak távcsöves bemutatókat tartani, amelyeken a Napot lehet megfigyelni. Az ősz is tartogat hazai eseményt a Nemzetközi Heliofizikai Év keretében: szeptember 21-én Sopronban rendeznek majd tudományos konferenciát a Nagycenki Geofizikai Obszervatórium fennállásának félévszázados évfordulóját megünneplendő.

A napkitörésekről is sok szó esik majd idén

A napkitörésekről is sok szó esik majd idén

Polaris CsillagvizsgálóbanForgácsné Dr. Dajka EmeseELTE Csillagászati TanszékDr. Kálmán BélaMTA CSKI Napfizikai ObszervatóriumaDr. Kecskeméty KárolyDr. Illés Erzsébet

A napfizikai kutatásban Magyarországról az alábbi intézetek vesznek részt: MTI CSKI Debreceni Napfizikai Kutatóintézet, MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, ELTE Csillagászati Tanszék, ELTE Űrkutató Csoport, MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete, KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete, Atomenergia Kutatóintézet.