Tarolnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Az olimpia még csak most kezdődött, de az amerikaiak már három aranyérmet bezsebeltek. Egy-egy arany jutott még a szovjet Kucnak és a csehszlovák Olga Fikatovának.
Vágólapra másolva!

Jól szerepelnek az amerikaiak: három aranyérmet szereztek eddig. November 23-án két súlycsoportban kezdődtek meg az olimpiai súlyemelő versenyek: lég- és pehelysúlyban. Mindkét számban több csúcseredmény, világ- és olimpiai rekord született, és a győzelmet mindkét számban az Egyesült Államok versenyzője szerezte meg.

Légsúlyban Charles Vinci győzött 342.5 kg-mal. A régi világcsúcsot a szovjet Sztogov tartotta 1955-ben elért 335 kg-os teljesítményével, az amerikai versenyző most ezt döntötte meg. Sztogov a második helyre szorult, a bronzérem pedig az iráni Namdzsué.

A pehelysúlyban szintén amerikai súlyemelő szerzett aranyérmet. Isaac Berger 352.5 kg-mal új olimpiai és világcsúcsot állított fel, a szakításban pedig 107.5 kg-os teljesítményével új olimpiai csúcsot ért el. A második helyen végzett szovjet Minajev a nyomásban megjavította saját világrekordját. A régi világrekord 114 kg volt, az új pedig 115 kg.

Az amerikaiak harmadik aranyát a magasugró Charles Dumas hozta el. Huszonkét versenyző ugrotta át a 1.92 méteres szintmagasságot, és jutott ezzel a döntőbe. Nagy meglepetésre Nilsen, a svédek Európa-csúcs tartója, aki csípőbántalmakkal küszködött, csak 1.82 métert tudott ugrani, és így nem került be a döntőbe. Hasonlóképpen kiesett a selejtezők során a szovjet Poljakov is.

A döntőben - a kiesett svéd Nilson kivételével - a világ valamennyi kitűnő magasugrója ott volt. A végeredmény csak 10 órás tusa után dőlt el: a világcsúcstartó amerikai Dumas győzött új olimpiai csúcseredménnyel (2.12 m). A második az ausztráliai Porter, a harmadik a szovjet Kaskarov lett. A verseny már csaknem teljes sötétségben ért véget, és a százezres tömeg is körülbelül 70.000 főre olvadt le.

A szovjetek eddigi egy aranyát Kuc hozta el 10000 méteres síkfutásban. Első helyet szereztek még a csehszlovákok: Olga Fikatova nyerte a női diszkoszvető-bajnokságot. Az amerikaiak a szovjet versenyzők személyében komoly riválisra számíthatnak, könnyen lehet, hogy vezető helyüket az országok versenyében holnap elvesztik. November 24-én folytatódnak a súlyemelő-bajnokságok, amelyen a szovjetek nagy esélyesek.