Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT)

Vágólapra másolva!
Az OTDT országosan és regionálisan egyaránt a hallgatói-tanári együttműködés fontos fórumai. Kitüntetéseikkel és kiadványaikkal teszik széles körben ismertté a mozgalmat.
Vágólapra másolva!

Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT)

A tanszéki, szakterületi, kari, illetve intézményi szinten szerveződő diákkörök országos koordinálására 1973-ban jött létre az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT). Az OTDT ülések közötti folyamatos munkát, az intézményi TDK felelősökkel történő kapcsolattartást 1987 óta a Szakmai Bizottságok, az Ügyvezető Elnökség és a Titkárság működése segíti. Az OTDT célját és feladatait, valamint a működés anyagi feltételeit a legutóbbi időszakban már a felsőoktatási törvény is rögzíti. Ennek megfelelően a Tanács feladata a felsőoktatási intézményekben tudományos tevékenységet végző hallgatók és az őket támogató, segítő oktatók, kutatók szakmai képviselete, országos szintű támogatása és összefogása; a tudományos diákköri mozgalomban központi szerepet betöltő szakmai bizottságok működési feltételeinek biztosítása; az országos jellegű tudományos rendezvények, fórumok szervezése.

Az OTDT kitüntetései

A Pro Scientia AranyéremAz országos konferenciákhoz kapcsolódóan kétévente a Pro Scientia Aranyérem pályázat is meghirdetésre kerül. Ennek keretében körültekintő, többlépcsős odaítélési eljárás során a kimagasló hallgatói tudományos teljesítményt elismerő kitüntetést 1989 óta minden alkalommal 45 hallgató nyerheti el. Ezzel egy időben a diáktudományos tevékenység szervezéséért, elősegítéséért, hosszú idő óta számos diák eredményes felkészítésében közreműködő, a színvonalas és sikeres tanár-diák együttműködésben megvalósuló műhelymunkáért, a tudományos iskolateremtésért 50 oktató, kutató pedig, akiket egyrészt az intézményük, másrészt az Országos Tudományos Diákköri Tanács szakmai bizottságai erre az elismerésre érdemesítenek, Mestertanár kitüntetésben részesülhet. Mindkét elismerés, A Mestertanár Aranyéremkitüntetés alapja a teljes életpálya mérlegelése, a folyamatosan bizonyított tudományos teljesítmény, mestereknél pedig a tudományos iskolateremtés. Minden kitüntetési alkalommal Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem odaítélésére és átadására is sor kerül kiemelkedő iskolateremtő professzornak, tudósnak, közéleti személyiségnek, azoknak, akik példamutatóan segítik, támogatják a felsőoktatásban tanuló fiatalok önképző tevékenységének ügyét.

Az OTDT 2001 szeptemberében Máriás Antal Emlékérmet alapított a neves és fáradhatatlan TDK vezető professzor tiszteletére és emlékére, amelyet kétévente a nagy iskolateremtő szenior mesterek - köztük mindig egy közgazdász részére adományoz. 2001-ben a jubileumi konferencia évében a jelentős szponzori támogatásnak köszönhetően 450 Jubileumi Emlékplakett is kiadásra kerülhetett, rajta a felirat: "Tudással Magyarországért".

Az OTDT kiadványai

Az OTDT kiadványai között a legismertebb a Diáktudós című időszaki kiadvány, melynek 2002-ben már XVI. évfolyama jelent meg. Az OTDT Almanach kétévenként jelenik meg. Ez a kitüntetetteket mutatja be a konferenciák évében, s a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi ülésre kerül kiadásra. A XXV. OTDK alkalmából jelentettük meg A magyar tudományos diákköri konferenciák fél évszázada című történeti kötetet, amely egy hosszú távú tudománytörténeti kutatás első eredménye. Jó tapasztalni, hogy közkönyvtárainkban, egyetemeink, főiskoláink könyvtáraiban ma már mindenütt keresettek és megtalálhatók ezek a kiadványok.


A tudományos diákköri konferenciák eddigi története, az elért diáktudományos sikerek, a jubileumi év eseményei reméljük nagyon sokak számára megerősítették, hogy az új évszázad új kihívásainak közepette, a tömegesedő képzés, a bevezetés előtt álló kreditrendszer időszakában is folytatódik a nagy hagyományú TDK sikertörténete. Továbbra is lesznek kiváló hallgatók, őket segítő témavezetők, iskolateremtő tanárok, a bírálatban, a zsűrik munkájában feladatot vállalók, a szervezésben közreműködők s nagyszerű támogatók a magyar egyetemisták és főiskolások legjobbjai nagy közösségének szolgálatában, hogy beteljesedjen Magyarországon a tudás társadalmának szép ígérete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről