Tücskök milliói pusztítanak Utahban

Vágólapra másolva!
Egymillió hektárnyi mezőgazdasági területen, 25 millió dolláros kárt okoztak a tücskök Utahban az Egyesült Államokban. Az állam kormányzója mezőgazdasági szükségállapot bevezetését tervezi.
Vágólapra másolva!

Mérhetetlenül elszaporodtak a tücskök az Egyesült Államok Utah államában - jelentette a BBC. Az ízeltlábúak kibírhatatlan ciripelése mellett csak a gazdaságokban általuk okozott kár jelentősebb. Eddig több mint 25 millió dollárnyi termést pusztítottak el. A helyzetre jellemző, hogy Mike Leawitt Utah kormányzója mezőgazdasági szükségállapot bevezetését tervezi.

"Piszkosak, rondák, hangosak és megeszik a paradicsompalántáinkat" panaszkodott a tücskökre Fred Garvett Eureka city első embere. A vidék hemzseg a tücsköktől. A nagy barna ízeltlábúak eddig közel egymillió hektárnyi mezőgazdasági területet rágtak meg, és úgy tűnik semmi sem állíthatja meg őket.

A rovarok napi egy mérföldet is képesek megtenni, és nem számít nekik, hogy szántókat pusztítanak, vagy emberi otthonokba nyomulnak be. Felmásznak a falakon, bemásznak a tető repedésein és a kéményeken. A helyiek csak imádkoznak. Egyesek azért, hogy a tücskök eltűnjenek, vagy azért, hogy jó kemény hideg tél legyen. Ezen kívül ugyanis más nem képes megállítani a tücskök pusztítását - írja a BBC.