Bővül Milosevic bűnlajstroma

Vágólapra másolva!
Carla del Ponte hágai főügyész bejelentése szerint két héten belül elkészül Slobodan Milosevic vádiratának kiegészítése, amellyel a volt jugoszláv elnök bűnlastromába veszik a Boszniában elkövetett népirtást is.
Vágólapra másolva!

A hágai főügyész Carla del Ponte egy sor megbeszélést bonyolított le szerdán Szarajevóban. A boszniai államelnökség három tagján kívül tárgyalásokat folytatott Zlatko Lagumdzija boszniai külügyminiszterrel. A megbeszélésen bejelentette, hogy két héten belül elkészül Milosevic vádiratának a kiegészítése, és a jugoszláv exelnöknek a szerb hatóságok koszovói bűncselekményein túl a Boszniában elkövetett népirtásért is felelnie kell majd. Carla Del Ponte elhatárolta magát az Európa Tanács bizonyos politikai köreinek törekvésétől, hogy Bosznia teljes jogú ET-tagságát tegyék függővé Radovan Karadzic és Ratko Mladic elfogatásától, akik első számú körözöttjei a hágai törvényszéknek.

A főügyész asszony szerdán tárgyalt Wolfgan Petritschel, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjával is. Kérte a közreműködését abban, hogy létrejöjjön az együttműködés a törvényszék és a boszniai szerb, illetve horvát közösség között. Carla Del Ponte emlékeztetett arra, hogy Boszniában jelenleg még 38 olyan személy van szabadlábon, akiket háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.