Ópiumból származik a tálibok pénze

Vágólapra másolva!
Afganisztán világ legnagyobb ópiumtermelője. A tálibok ugyan betiltották a heroin alapanyagának előállítását, az amerikai kormány mégis úgy tudja, Oszama bin Laden támogatói évente 50 millió dollárt keresnek kábítószerkereskedelemmel.
Vágólapra másolva!

Évente körülbelül 50 millió dollárhoz jutnak a tálibok az országszerte virágzó mákmezőkből. Afganisztán urai ugyan hivatalosan megtiltották a mákból készülő ópium termelését, de amerikai szakértők szerint ezzel csak azt akarták elérni, hogy még drágábban adhassák el a heroin alapanyagául szolgáló árut.

Az USA kormányának kábítószerügyi szakértői szerint hirtelen felment az ópium ára a térségben, amikor néhány hónappal ezelőtt a tálibok bejelentették, megtiltják a máktermesztést az országban. Míg korábban 44 dollárba került egy kiló afganisztáni ópium, nyáron már 746 dollár volt ugyanez a mennyiség. A szeptember 11-i támadás után újra lementek az árak 95 dollárig, mert a közelgő amerikai támadás miatt a kábítószerkereskedők elkerülték Afganisztánt. Az elmúlt napokban azonban újra felkúsztak az árak, és most már 429 dollár egy kiló ópium. A haszon nagy részét a tálib kormány fölözi le. Amerikai szakértők szerint a drog a tálibok első számú bevételi forrása, megadóztatják a máktermelőket és a kereskedőket is. Az amerikaiak szerint a tálibok maguk is kereskednek droggal, és komoly készleteik vannak raktáron.

Néhány kábítószerügyi szakértő ezért azt javasolja, hogy a lehetséges afganisztáni célpontok közé a hadsereg vegye fel a mákmezőket is. Az afgán gazdaságnak más prosperáló ágazata nincs a drogtermelésen kívül. Az ópiátszármazékokat Dél-Kelet-Ázsiában és Európában dobják piacra. A heroin alapanyagán kívül a könnyű drognak számító hasis termesztésének is régi hagyománya van Afganisztánban. Az iszlámhoz az élet minden területén egyébként szigorúan ragaszkodó tálibok szemet hunynak a Korán kábítószerek használatát tiltó parancsa felett.

Az USA hírszerzése szerint a terrortámadásokkal gyanúsított Oszama bin Laden nem drogból szerezte vagyonát, de az őt támogató tálibok igen, ezért az afganisztáni kábítószertermelés elleni fellépés összefügghet a megtorló intézkedésekkel. A tálibok a kilencvenes évek közepén foglalkoztak leginkább kábítószerrel, amikor nagyon sok pénzre volt szükségük, hogy finanszírozhassák harcukat a polgárháborúban. Akkoriban becslések szerint a világ ópiumterelésének 70%-a koncentrálódott Afganisztánban. Győzelmük után csökkent a mákmezők területe az országban, de az árak felverésével továbbra is fontos bevételi forrásuk a drog. Egy republikánus szenátor szerint a tálibok most is olyan helyzetben vannak, hogy képesek jelentősen befolyásolni az ópium és a heroin világkereskedelmi árá, írja a CNN.