A kazahok tagadják az amerikai lépfene-vádakat

Vágólapra másolva!
Nem Kazahsztánból származnak azok a lépfenespórák, amelyek megbetegedéseket okoztak az USA-ban. Korábban olyan sajtóértesülések jelentek meg az Egyesült Államokban, miszerint egy Kazahsztánban lévő, volt szovjet biológiai fegyvereket gyártó üzemből kerülhettek Amerikába a lépfenespórák.
Vágólapra másolva!

A hétfői kazah bejelentés azt követően hangzott el, hogy egy amerikai szakértőcsoport, amely a kazahsztáni Sztyepnogorszkban egy volt szovjet biológiai fegyvereket gyártó vállalat leszerelésében segédkezik, az üzem területén egy csővezetékben lépfenespórákat talált, és erről amerikai védelmi minisztériumi tisztviselők informálták a sajtót.

A kazah sztyeppe településektől távoli területén 1982-ben kezdték az üzem építését egy hasonló tevékenységet folytató, Ural-hegységbeli gyár helyettesítésére, amely 1979-ben műszaki hiba miatt lépfene-kórokozókat bocsátott a levegőbe, közel 70 ember halálát okozva. A sztyepnogorszki üzem egyike volt annak a hat szovjet gyárnak, ahol biológiaifegyver-kísérleteket folytattak.

A kazah külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki, amelyben tagadták az Egyesült Államokban megjelent híresztelést, miszerint az amerikai lépfene-megbetegedések és a kazahsztáni üzem tevékenysége között összefüggés lenne. A közlemény szerint a gyár leszerelése amerikai együttműködéssel, szigorú biztonsági előírások betartásával történik.