Kevesebb a kalóz a világ tengerein

Vágólapra másolva!
Kevesebb kalóztámadás történt tavaly a tengereken, de nőtt a fegyveres támadások halálos áldozatainak száma. Kalózokra leginkább az indonéz szigetvilágban, valamint India és Afrika partjainál lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Tavaly a korábbiaknál kevesebb kalóztámadás volt a világ tengerein, de a támadások több halálos áldozattal jártak. A Kuala Lumpur-i Nemzetközi Hajózási Iroda Kalózellenes Központja hétfőn közölte, hogy nyilvántartásuk szerint tavaly 335 kalóztámadást hajtottak végre tavaly, az előző évi 469 után, de a halálos áldozatok száma 21-re emelkedett a 2000-es 15-ről.

Megduplázódott, tizenhatra nőtt a tavaly regisztrált hajóeltérítési esetek száma is, amikor a legénység vette át a hatalmat a hajó felett, annak eredeti útirányát megváltoztatva. Az iroda aggasztónak minősítette a fegyverek egyre növekvő arányú használatát a támadásokban: tavaly 73 ilyen esetet jegyeztek fel, 22-vel többet, mint 2000-ben.

A kalóztámadások szempontjából legveszélyesebbnek minősülő vizek, mint korábban is, az indonéz szigetvilágot körülvevő tengerek, ahol tavaly 91 ismertté vált kalóztámadás történt. Az indonéz vizeket az indiai és a bangladesi partok követik veszélyesség szempontjából, és tavaly különböző afrikai országok partjai közelében is gyakoribbá váltak a kalóztámadások.