Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Most kaptak vízumot a gépeltérítők

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i terrortámadás géprablói közül két terrorista nevére a napokban érkezett meg az értesítés a bevándorlási hivataltól, hogy megkapták az amerikai vízumot. Az értesítések abba a floridai pilótaképző iskolába érkeztek, ahol a terroristák repülni tanultak.
Vágólapra másolva!

Az értesítések hat hónappal azután érkeztek meg a floridai pilótaképzőbe, hogy a két férfi a World Trade Centernek vezette a személyszállító repülőgépeket. Az Amerikai bevándorlási Hivatal 2001. július 17-én állította ki az engedélyt, de több értesítést küldtek ki róla, és az utolsó a napokban érkezett meg a pilótaképző iskolába. A bevándorlási hivatal szóvivője a Kentuckyban található irodájukat okolta a késlekedéssel. "Az engedélyezés szeptember 11. előtt történt, és a terrortámadás előtt nem állt rendelkezésre olyan információ, mely megakadályozta volna az engedély kiadását" - mondta a BBC-nek a bevándorlási hivatal szóvivője, Russ Bergeron.

A pilótaképző iskola tulajdonosa úgy tudja, hogy a két terrorista, Mohammed Atta és Marvan al-Sehhi, 2000 augusztusában adta be a vízumigénylést, még azelőtt, hogy a hat hónapos repülési tanfolyamon részt vettek - írja a BBC.

Az amerikai hatóságok információi szerint Mohammed Atta egyike volt annak a négy terroristának, aki az American Airlines gépét irányította a WTC-be. Marvan al-Sehhi pedig a United Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó gépét vezette a World Trade Centernek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről