<P class="MsoNormal">Észak-koreai menekültek Amerika pekingi követségén

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségére menekült pénteken két észak-koreai személy. Amerikai diplomaták és a kínai kormányzat képviselői gyors tárgyalások után megállapodtak, hogy a két észak-koreai szabadon távozhat egy harmadik országba.
Vágólapra másolva!

A nagykövetség névtelenül nyilatkozó illetékese csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy nem kormányzati vagy egyéb fontos tisztséget ellátó személyekről van szó, és nem az Egyesült Államokba távoznak.

A diplomata csak annyit mondott, hogy a nagykövetség és a kínai kormány együtt oldotta meg a kérdést, és az Egyesült Államok nagyra értékeli a kínai kormány "konstruktív magatartását".

Egyelőre az sem világos, hogy miként juthatott be a két észak-koreai az amerikai nagykövetség szigorúan őrzött területére - jegyezte meg az AP.

Egy nap leforgása alatt másodszor fordul elő, hogy észak-koreai menedékkérők valamelyik nyugati ország pekingi külképviseletére hatolnak be. Előző nap Németország nagykövetségére jutott be egy több éve Kínában rejtőzködő észak-koreai. A német nagykövetség közlése szerint hamarosan megoldást születik az ügyre, és az észak-koreai személy a Fülöp-szigetekre távozhat.

Hat héttel ezelőtt huszonöt észak-koreai személy tört be Spanyolország pekingi nagykövetségére. Őket egy nappal később a Fülöp-szigeteken keresztül Dél-Koreába juttatták el.