A CIA tudott szeptember 11-i terroristákról

Vágólapra másolva!
A Newsweek című amerikai heti hírmagazin legfrissebb száma szerint a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA késlekedett az amerikai titkosszolgálati társszervek tájékoztatásával két olyan személy ügyében, akik később a tavaly szeptember 11-i terrortámadások végrehajtói között voltak.
Vágólapra másolva!

A Newsweek terjedelmes beszámolója mindazonáltal azt valószínűsíti, hogy amennyiben a két illetőt az amerikai illetékesek időben "lekapcsolták volna", más terroristák állhattak volna a helyükre, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerült volna megakadályozni a terrorcselekményt, hiszen a szervezkedők tényleges szándéka teljességgel rejtve maradt a terroristavadászok előtt.

Mint a Newsweek írta, az al-Kaida terrorhálózat műveleti emberei 2000 januárjában titkos találkozót tartottak a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. A CIA a találkozóról előzetes tudomást szerzett, és kérésére a maláj biztonsági szolgálat szemmel tartotta a gyűlésező társaságot. A találkozó után két résztvevő, Navaf al-Hamzi és Halid al-Midar szabályosan kiállított úti okmányok birtokában, háborítatlanul az Egyesült Államokba utazott.

A CIA azonban gyakorlatilag semmit nem kezdett ezekkel a megszerzett információkkal, és nem értesítette megfelelő időben sem a Szövetségi Nyomozó Irodát, az FBI-t, sem a bevándorlási és honosítási hivatal rendészeti szerveit, amelyeknek - szemben a csupán külföldi működésre feljogosított CIA-val - jogukban lett volna eljárni a két férfi ellen az Egyesült Államok területén. A CIA terroristaellenes központja - a jelek szerint az információforrások védelmét mindenek fölé helyező megfontolásból kiindulva - olyan sokáig ült az érdemi értesüléseken, hogy még 2001 júniusában is, amikor al-Midar tartózkodási engedélye lejárt, a mit sem sejtő amerikai külügyminisztérium új vízumot állított ki a férfinak, pedig akkor már a CIA-nál összefüggésbe hozták al-Midar személyét a Cole amerikai hadihajó ellen a jemeni Aden kikötőjében 2000 októberében elkövetett terrorcselekménnyel.

Al-Midar és al-Hamzi rendszeresen találkozott a 2001. szeptember 11-én akcióba lépő kommandó többi, szintén Amerikában tartózkodó tagjával, így az amerikai illetékesek akár az egész összeesküvést felgöngyölíthették volna, ha a CIA időben megosztja értesüléseit az amerikai társszervekkel.

Korábban:

Zeppelinnel a terrortámadások ellen

Az al-Kaida ismét megfenyegette az USÁ-t

Bush: az USA támad először

Amerikai katonák afgán támadókat lőttek le

Ma szállítják el az utolsó WTC-romokat

Tűzoltók maradványai kerültek elő a WTC romjai alól

Feltételezett al-Kaida-tagokat fogtak el Pakisztánban

Ajánlat:

Az [origo] cikkei a terrortámadásról

Fórum:

Miért omlott össze a WTC két tornya?

Nem hiányzik a könyvtárából?

A terror percei

A terror napja NYC 9.11 - támadás Amerika ellen