Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kivonultak a küldöttek a loja dzsirgáról Kabulban

Vágólapra másolva!
Késik, és érdemi munkát alig végez a nagy tanácskozás Afganisztánban, ezért a küldöttek több mint fele elhagyta a loja dzsirga sátrát. Karzai elnök arról is alkudozott a küldöttségek elöljáróival, hogy az új parlamenti képviselőket törzsi vagy regionális alapon válasszák meg.
Vágólapra másolva!

Elmaradt vasárnap az új afgán parlamentről tartandó szavazás, ezért a küldöttek arra számítottak, hogy Karzai hétfő reggel tartja meg beszédét. A kivonulás nem szervezett akció volt: a küldöttek egyenként hagyták el a Kabulban fölállított nagy sátrat - írja a BBC.

A küldöttek csalódottak a tanácskozás menetével. Ha a loja dzsirga nem tud megegyezni az új kormányról, akkor újra harcok törhetnek ki, mondta az egyik küldött. Volt, aki úgy vélte: ha tudja, hogy a loja dzsirga ilyen kevés befolyással bír majd, el sem utazik Kabulba.

Karzai és a küldöttségek vezetői hosszan alkudoztak arról, hogy regionális vagy törzsi alapon válasszák meg a parlamenti képviselőket. A küldöttek egy része neheztel az új elnökre, amiért úgy döntött, hogy 111 fős tanácsadó gyűlést hoz létre a loja dzsirga tagjaiból. Még nem világos, mi lenne a testület hatásköre, de van olyan elképzelés is, hogy az döntene a kormánytagok kinevezéséről. Egyébként az új kormány egyetlen lehetséges tagjáról sem volt szó a nagy tanácskozáson, a loja dzsirgán.

A decemberben megkötött bonni megállapodás szerint az új kormányt - és a kormányzati struktúrát - a loja dzsirga többségének támogatnia kell. Ennek az átmeneti kormánynak másfél-két év alatt ki kell írnia a parlamenti választásokat.

A pastu törzsi elöljárók azt követelik Karzaitól, hogy kevesebb tádzsik nemzetiségű legyen az új kormányban. A tádzsikok és üzbégek alkották az Északi Szövetség, a tálibok fegyveres ellenzékének gerincét. A talibán összeomlása után az átmeneti kormányban a tádzsikok - mint az USA afganisztáni szövetségesei - meghatározó szerephez jutottak. A lakosság többségét alkotó pastuk és a tádzsikok, illetve üzbégek és hazarák között feszült a viszony: a hadurak milíciáikat is elsősorban nemzetiségi alapon szervezik.

A hadurak jelen vannak a loja dzsirgán is: a küldöttek attól tartanak, hogy az új kormányzatban is meghatározó szerephez jutnak a fegyveres frakciók.

Korábban:

Nemzeti tanács ellenőrizné az új afgán kormányt

Hamid Karzai Afganisztán államfője

Késik a loja dzsirga Afganisztánban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez