Spanyolország kivonulna a Petrezselyem-szigetről

Vágólapra másolva!
A spanyol védelmi miniszter kijelentette, hogy országa kész kivonulni a szerdán elfoglalt Petrezselyem-szigetről, ha Marokkó nem foglalja el többé. A szigeten - melyet Marokkó és Spanyolország is sajátjának tekinti - július 11-én jelentek meg marokkói katonák.
Vágólapra másolva!

Spanyolország kész kivonni csapatait az apró Petrezselyem-szigetről, ha Marokkó megfogadja, hogy nem foglalja el ismét. Ezt Federico Trillo-Figueroa spanyol védelmi miniszter erősítette meg szerdán a képviselőházban, ahol Ana Palacio külügyminiszternővel együtt jelent meg.

A hírről beszámoló lap szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonon olyan párbeszédre biztatta spanyol és marokkói kollégáját, amely "senki jelenlétét sem jelenti a szigeten". "Ideje, hogy az akciók az ülésterembe helyeződjenek át" - mondta Powell Washingtonban a telefonbeszélgetések után, és megismételte: hazája nem foglal állást a sziget fölötti szuverenitás ügyében. Ebben a két államnak kell egymással dűlőre jutnia.

Spanyolország szerdán hajnalban visszafoglalta a Perejil-szigetet. A lakatlan sziklákon július 11-én jelentek meg a marokkói katonák. A szigetet Marokkó és Spanyolország egyaránt sajátjának tekinti.