Óriási merényletet hárítottak el Izraelben

Vágólapra másolva!
Az izraeli rendőrség a jelek szerint hatalmas méretű robbantásos merényletet akadályozott meg csütörtökön azzal, hogy feltartóztatott egy 600 kilogramm robbanóanyaggal megrakott autót. A rendőrség feltételezi, hogy a terroristák a zsidó újév ünnepén akartak robbantani.
Vágólapra másolva!

Simon Peresz izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy országa katasztrófától menekült meg a sikeres hatósági fellépésnek köszönhetően. A rendőrségnek az a véleménye, hogy a merénylők péntek este, a zsidó újév ünnepén akarták felrobbantani a gyilkos rakományt.

A közelgő ünnepre való tekintettel Izraelben a lehető legnagyobb fokú riadókészültség van érvényben. Ha végrehajtották volna a támadást, annyi emberéletbe került volna, ami pillanat alatt megváltoztatja az egész politikai helyzetet - mondta Peresz.

Palesztin bombagyártót tartóztattak le/nagyvilag/20020903palesztin.html

A rendőrség azt állította: óriási tragédiát okozó "megatámadást" sikerült megakadályoznia. A hatóságok adatai szerint a gépkocsiba rejtett pokolgép 600 kilogramm robbanóanyagot, két hordó olajat és fémtörmeléket tartalmazott. A támadók a gyújtószerkezetet a jelek szerint mobiltelefon segítségével hozták volna működésbe.

Az izraeli rendőrség szerint ez volt az eddig felfedezett egyik legnagyobb mennyiségű robbanóanyag. Egy a közelgő ünnep miatt önkéntesekkel megerősített járőr az észak-izraeli Hadera város közelében figyelt fel arra, hogy a kanyargós, rossz úton szokatlan sebességgel halad két autó, amelyek a Jordán folyó nyugati partvidékéről valók. Miután üldözőbe vették őket, vezetőik kiszálltak, és elmenekültek a helyszínről. Izraeli szakértők később biztonságos körülmények között felrobbantották a kocsikban rejlő robbanóanyagot.