Novemberben előrehozott választást tartanak Ausztriában

Vágólapra másolva!
Ausztriában az előrehozott választásokat már november közepén megtarthatják. Eredetileg 2003-ig szólt a kormánykoalíció mandátuma, de a Haider pártján belüli harcok miatt két miniszter is távozott, ami kormányválsághoz vezetett.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg még idén előrehozott parlamenti választások lesznek Ausztriában, miután az Osztrák Szabadság Párt (ÖFP) három minisztere, Susanne Riess-Passer alkancellár, Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter és Mathias Reichhold közlekedési miniszter, valamint Peter Westenthaler, az ÖFP frakcióvezetője is lemondott, és ezzel kormányválság alakult ki. A jelenlegi parlamentet valószínűleg szeptember 19-én oszlatják fel, az előrehozott választásokat pedig november 17-én vagy 24-én tarthatják meg - írja a BBC.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár hétfőn kijelentette, hogy a lehető leghamarabb javasolja parlamenti választások kiírását, és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kivonul a koalícióból. A két párt 2000-ben lépett szövetségre, és 2003 októberéig irányíthatták volna az országot.

Haider újra pártelnök akar lenni

Az FPÖ egykori első embere, Jörg Haider és a kormánypolitikusok között az elmúlt hetekben kezdődött hatalmi harc eredménye a miniszterek távozása. Haider az eredeti tervek szerint ragaszkodott az adócsökkentéshez, miközben pártjának több minisztere szerint is ennek elhalasztására volt szükség az augusztusi pusztító áradások miatt.

A Szabadság Párt, amelynek alelnöki posztjáról is lemondott Riess-Passer, október 20-án tart gyűlést, ahol új vezetőket is választanak. Szakértők szerint Haider megpróbálja majd visszanyerni a pártján belüli hatalmat, hogy visszaterelje egy radikálisabb irányba. Riess-Passer azt nyilatkozta, hogy a párton belüli viszály szerinte tönkreteszi a pártot, és ezzel nagyon megbántják a választóikat.

Riess-Passer, Haider egykoron hű szövetségese a "Király kobrája" nevet kapta. A politikusnőt maga Haider választotta utódjául, amikor a választási sikerek után háttérbe húzódott. A kettejük közötti viszály első jelei februárban jelentkeztek, amikor Riess-Passer kritizálta Haidert Szaddám Huszeinnél tett látogatása miatt.