Vágólapra másolva!
A boszniai békefenntartók (SFOR) átfogó akciót indítottak pénteken a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt támogató hálózat felszámolására.
Vágólapra másolva!

A széles körű akció azzal kezdődött, hogy az SFOR katonái átkutatták a Szarajevó melletti Palénál található, Szerb Szarajevó nevű városka önkormányzatát és polgármesteri hivatalát, ahol terjedelmes dokumentációt és számítógépes adatokat foglaltak le. A razzia idejére a békefenntartók lezárták a környéket, senkit sem engedtek kimenni az önkormányzat és a polgármesteri hivatal épületéből.

Hága Karadzicot követeli

Karadzic a boszniai háború idején volt a boszniai szerbek vezetője. A hágai Nemzetközi Törvényszék emberiesség elleni és háborús bűntettekkel, valamint népirtással vádolja. Az elfogására tett kísérletek a kelet-boszniai hegyvidéken sorra meghiúsultak. Emlékezetes, hogy Pierre-Richard Prosper, a háborús bűnösök ügyével foglalkozó washingtoni megbízott legutóbbi, januári balkáni körútja alkalmával azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösség túl sokat foglalkozott Karadzic felkutatásával, s érintetlenül hagyta az őt támogató hálózatot.

Ezután Banja Lukán mintegy 25 békefenntartó behatolt a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének irodáiba, amelyek a parlament épületében találhatók. A KFOR-katonák ugyancsak hatalmas mennyiségű iratanyagot vittel el a hivatalból. Ezzel egy időben a békefenntartók átkutatták a boszniai szerb hadsereg vezérkarának főhadiszállását, amely egy Banja Luka-i laktanya területén található.

Az SFOR parancsnoksága közleményében tudatta, hogy a pénteki akciót a Karadzicnak oltalmat nyújtó és segítő hálózat felszámolására irányul, s a művelet megindítására Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője adott utasítást. Ashdown pénteken bejelentette, hogy leváltotta Milovan Bjelicát, Szerb Szarajevó önkormányzatának vezetőjét, mert ő volt Karadzic "külső hírvivője".

A főképviselő saját hatáskörében módosította a bankok működését szabályozó törvényt, lehetővé téve azon személyek folyószámláinak és bankbetétjeinek befagyasztását, akik megsértik a boszniai békét lezáró daytoni egyezményt. Ashdown az Egyesült Államokkal együttműködve azonnal befagyasztotta Bjelica és egy szerb üzletember - név szerint Momcilo Mandic - bankszámláit, mert mindketten szorosan együttműködtek a Karadzicnak oltalmat nyújtó hálózattal.

Ashdown felszólította Szerbia-Montenegrót és a térség többi országát, hogy hasonló intézkedéseket foganatosítsanak azokkal szemben, akik bújtatják a feltételezett háborús bűnösöket. A főképviselő szerint a pénteki akció csak az eleje a háborús bűnösöket támogató szövetkezések elleni fellépésnek.