Bush nem megy el az iraki szavazásra

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök nem megy New Yorkba, az újabb iraki határozat elfogadásáról döntő biztonsági tanácsi szavazásra - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője.
Vágólapra másolva!

Ari Fleischer sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a maga részéről a szokásos, nagyköveti szintű voksolásra készül.

Franciaország nemet mond az Iraknak címzett

Franciaország az Iraknak március 17-éig határidőt szabó határozattervezet ellen fog szavazni az ENSZ Biztonsági Tanácsában - közölte hétfő este Jacques Chirac köztársasági elnök. Mint hozzátette, a maga részéről még nem döntötte el, hogy személyesen elmegy-e a Biztonsági Tanács ülésére. Mint a pénteken kiosztott, 173 oldalas különbeszámolóban olvasható, a legutóbbi szemlék során derült fény egy 7,45 méteres szárnyfesztávolságú pilóta nélküli repülőgép létezésére, amelyet Irak nem jelentett be. A gép már túlesett a próbarepülésen. További vizsgálatok szükségesek a pilóta nélküli gép tulajdonságainak megállapítására, valamint annak kiderítésére, hogy hatótávolsága meghaladja-e a 150 kilométert.

Dominique de Villepin francia miniszterelnök a múlt hét péntekén a Biztonsági Tanács ülésén indítványozta, hogy a BT 15 tagja állam- vagy kormányfői szinten szavazzon az ENSZ székhelyén a második iraki határozatról.

Az amerikai elnök szóvivője szerint a francia javaslat "nem keltett nagy érdeklődést a BT tagjai között". Az érintett államok közül eddig egyedül Gerhard Schröder német kancellár jelezte, hogy kellő érdeklődés, elegendő számú állam- vagy kormányfő jelenléte esetén kész részt venni az ülésen.

Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn a guineai külügyminiszterrel megtartott találkozója után a 7,45 méteres szárnyfesztávolságú, vegyi fegyver célba juttatására alkalmas pilóta nélküli iraki repülőgépről kijelentette, hogy annak mindenkit aggodalommal kellene eltöltenie. A külügyminiszter úgy vélte, ez az információ is - sok mással együtt - azt mutatja, hogy Irak nem változik.

Ewen Buchanan, a fegyverzetellenőrök vezetőjének szóvivője hétfőn leszögezte, hogy Hans Blix pénteken a Biztonsági Tanács előtt elhangzott szóbeli tájékoztatójában szólt a pilóta nélküli iraki repülőgépről is. Az ENSZ Felügyeleti, Ellenőrzési és Vizsgálati Bizottságának (UNMOVIC) vezetője a témáról a következőket mondta: az ellenőrök tanulmányozzák a távirányítású repülőgépek iraki programját, számos helyszínt ellenőriztek, s adatokat gyűjtöttek a talált különféle modellek hatótávolságának és más képességeinek felmérésére.