Bush elindította a visszaszámlálást

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök március tizennyolcadikán, amerikai idő szerint az esti fő televíziós műsoridőben rövid beszédet mondott népéhez az iraki helyzetről. Bush két napot adott az iraki diktátornak és családjának országa elhagyására. Ellenkező esetben katonai csapást helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

Irak tizenkét éve, az ENSZ 1441-es határozata ellenére nem volt hajlandó megsemmisíteni tömegpusztító fegyvereit, amelyek a legborzasztóbb fegyverek közé tartoznak: biológiai és vegyi fegyverekről van szó, amelyeket Irak már saját lakossága ellen is fordította -kezdte beszédét az amerikai elnök.

Szaddám nem vonul száműzetésbe/nagyvilag/20030317szaddam1.htmlUSA: Vegyi fegyverek bevetésére készül Irak/nagyvilag/20030317usavegyi.html

Bush elnök szokatlanul lakonikus televíziós beszédében 48 órás ultimátumot intézett Szaddám Huszein iraki elnökhöz, Irak elhagyására. Bush szerint kimerültek a békés lehetőségek bezárult a "diplomáciai ablak", a szavak után a tetteknek kell következniük: az iraki elnök csak úgy segíthet országán, ha családjával együtt emigrációba vonul, ezzel megkímélné országát az Egyesült Államok és szövetségesei támadásától, amelyet a diktátor hatalmának megdöntése céljából indítanak.

Bush nem nevezett meg konkrét időpontot, csak annyit sejtetett beszédében, hogy az ultimátum lejárta után, ha Szaddám nem távozik, egy általa megfelelőnek tartott időpontban az USA és szövetségesei hadereje támadást indítanak a rezsim megdöntése céljából.

Irak oldalhttp://www.origo.hu/irakMinden hír és háttér az [origo] mellékletében

Bush az irakiakhoz szóló üzenetében elmondta, hogy nem a lakosság ellen kíván harcolni, egyedül az ország vezetésében eluralkodott mételytől szeretné megszabadítani az országot. Az elnök óva intette az iraki haderő tagjait tömegpusztító fegyverek bevetésétől, olajmezők elpusztításától saját népük elleni bűntettektől. Bush felelősségre vonást helyezett kilátásba mindazoknak, akik az emberiség ellen bűncselekményt követnek el.