Nyolc fős magyar delegáció az athéni aláíráson

Vágólapra másolva!
A görög kormány meghívó levele szerint elfogadták azt a magyar kérést, hogy az eredetileg tervezett öt helyett nyolc magyar politikus lehessen jelen a csatlakozási szerződés ünnepélyes athéni aláírásán. A létszám azért volt kérdéses, mert az aláírásra egy felújított ókori csarnokban kerülne sor, és az épület mérete meghatározza a meghívottak számát.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes aláírást szervező görög fél szerdai levelében nyolc fős magyar delegációt hívott meg az aláírási ceremóniára. Korábban nem volt egyértelmű, hogy a kibővített magyar küldöttség, vagy csak egy kisebb, öt fős delegáció vehet-e részt az aláírási ceremónián.

A delegáció tagja lesz így Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter mellett három korábbi miniszterelnök, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor, valamint Mádl Ferenc államfő és Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a csatlakozási tárgyalásokat levezénylő Juhász Endre.

A létszám azért volt kérdéses, mert az aláírásra az Akropolisz közelében, egy felújított ókori piaccsarnokban kerülne sor, és az épület mérete meghatározza a meghívottak számát. Azok, akik nem férnek be a szűkebb magyar delegációba - így a parlamenti pártok frakcióvezetői, Szili Katalin házelnök, továbbá Jeszenszky Géza és Martonyi János volt külügyminiszterek az aláírás helyszínétől néhány épületre lévő teremben kivetítőről kísérhetik majd figyelemmel a ceremóniát.