Kostunica bízik letartóztatott munkatársaiban

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő továbbra is bizalommal van a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása kapcsán letartóztatott munkatársai iránt, és kész a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulni érdekükben.
Vágólapra másolva!

A hatóságok a minap tartóztatták le Kostunica nemzetbiztonsági tanácsadóját, Rade Bulatovicot és a katonai elhárítás volt főnökét, Ace Tomicot, aki ugyancsak az egykori államfő bizalmasa volt. Mindketten a merénylet előtt találkoztak a Djindjic meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjével, Dusan Spasojevic Siptarral és Milorad Lukovic Legijával.

Kostunica csütörtökön közölte, hogy továbbra is maradéktalanul bízik munkatársaiban, s ha kell, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul letartóztatásuk miatt. A volt államfő nem tudott arról, hogy ők találkoztak a maffiavezetőkkel, de - mondta - meggyőződése, hogy Bulatovic és Tomic "szabályosan" járt el. Emlékeztetett arra, hogy mindketten az állam biztonságát szolgálták, s csak egy alkalommal találkoztak Siptarral és Legijával, amikor a klánvezetőket még nem körözték. Kostunica szerint a kormány arra használja fel a rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon politikai ellenlábasaival, elsősorban, pártjával, a Szerbiai Demokrata Párttal (DSS). Hasonló vádakat fogalmazott meg csütörtökön a baloldali és a radikális ellenzék is.

A DSS és az ellenzék össztüzet zúdított Cedomir Jovanovic szerb miniszterelnök-helyettesre, azt állítva, ő az a kormánytag, aki kiszabadította börtönéből az emberrablással vádolt Siptart, s ezután is kapcsolatot tartott fenn vele. Jovanovicot "megdöbbentették" a vádak. Közölte, hogy a rágalmakat elsőként megfogalmazó Dragan Marsicaninnak, a DSS alelnökének bizonyítania kell állítását, és vállalnia kell a felelősséget, ha nem tudja alátámasztani vádjait.

Szerdán Nebojsa Covic miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy egyes kormánytagok is találkoztak Legijával és a zimonyi klán más vezetőivel. Zoran Andjelkovic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) illetékese ennek kapcsán rámutatott arra, hogy amennyiben Covic tudja, hogy a kormánytagok közül kik tartottak fenn kapcsolatot a maffiavezetőkkel, akkor tájékoztatnia kell erről a rendőrséget, különben hallgatásával bűncselekményt követ el.

Ivica Dacic, az SPS alelnöke felszólította a hatóságokat, hogy mielőbb küldjenek nyomozókat Hágába a párt elnökéhez, Slobodan Milosevichez, aki nem zárkózik el attól, hogy meghallgassák a Stambolic-ügy kapcsán. Ivan Stambolic volt szerb elnököt három éve gyilkolták meg. A hatóságok azt gyanítják, hogy Milosevic akkori jugoszláv elnök vagy felesége parancsára végezték ki, mert a politikus neve felmerült a 2000. szeptemberi szövetségi elnökválasztás jelöltjei között.

A rendőrség közben újabb sikert könyvelt el az alvilág elleni hajtóvadászatban: elfogták Ljiljana Buhát, aki ugyancsak a zimonyi klán élvonalába tartozott. A rendőrség a Zoran Djindjic elleni merénylet koronatanújának tekinti az asszonyt.